Utorak, 7. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prisilila muža da joj oženi prijateljicu prije nego umre, pa otkrila da je zdrava

Preuzmite sliku

Slučaj žene koja je prisilila supruga da se oženi njenom prijateljicom, jer je mislila da umire od raka, prije nego što je saznala da je dijagnoza pogrešna, okrenuo je naglavačke iranski porodični zakon.

Pošto je dobila terminalnu dijagnozu, Mahtab, 35-godišnja majka dvoje djece, rekla je suprugu da se oženi njenom najboljom prijateljicom prije nego što umre, piše Hina.

Nova supruga brzo je zatrudnila, a tada se ispostavilo da je Mahtabina dijagnoza pogrešna. Sada Mahtab želi da porodični sud prisili supruga, Muhameda, da se razvede od nove žene, ali Muhamed se opire.

Mahtab tvrdi da je željela najbolje za svoju porodicu, ali da sada, u svjetlu pogrešne dijagnoze, zamjenska supruga mora otići. S ovakvim se slučajem nisu susreli ni najiskusniji iranski advokati.

Muhamed tvrdi da su i on Mahtabina prijateljica bili protiv njene sugestije, ali ih je ona prisilila insistirajući da ispune njenu posljednju želju.

Iako prvobitno nije htio drugu ženu, Muhamed kaže da sada ne može trudnicu izbaciti na ulicu. Pristaje da živi s obje supruge i da se brine za njih. To je prema islamskom iranskom porodičnom zakonu moguće. Ali Mahtab na to ne pristaje.

Sudija Behrus Mohadšeri, koji vodi slučaj, kaže da mu je uprkos decenijama iskustva na porodičnom sudu ovo potpuno nova teritorija, pa je uzeo dodatno vrijeme za razmišljanje i donošenje poštene odluke. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,