Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Priprema se jedinica za likvidaciju Kim Jong-una

Washington i Seul spremaju specijalnu jedinicu za slučaj početka borbi na Korejskom poluotoku.

Oružane snage Južne Koreje i američki specijalci planiraju formirati specijalnu jedinicu koja će biti odgovorna za likvidaciju sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una u slučaju početka borbenih akcija na poluotoku, navodi agencija Yonhap, pozivajući se na izvore u južnokorejskoj vojsci.

Kako navode agencije, bilo je planirano da brigada, brojnosti od 1.000 do 2.000 ljudi, bude formirana već ove godine. Prema riječima izvora, američki vojnici će biti pod komandom južnokorejske vojske.

Dalje se navodi kako su se Washington i Seul ove godine dogovorili da povećaju broj manevara.

Rendžeri, Zelene beretke…

Pred pripadnicima specijalne brigade je zadatak da likvidiraju više vojnih zvaničnika i političko rukovodstvo Sjeverne Koreje u slučaju početka rata.

Korejski mediji navode kako će u povećanom broju manevara učestvovati specijalne jedinice iz Sjedinjenih Američkih Država poput rendžera, Zelenih beretki, Delti i Seals-a.

U američko-korejskoj jedinici, dodaje se, nalazit će se i osoblje iz južnokorejske kopnene vojske, mornarice i zračnih snaga.

Na čelu ove brigade bit će vodeći oficir Južne Koreje za specijalno ratovanje.

“Brigada će biti kreirana da se nosi sa borbenim okolnostima Korejskog poluotoka, a model za njeno formiranje je organizacijska struktura američkih specijalnih jedinica”, navodi izvor Yonhapa.

Sjeverna Koreja je objavila u nedjelju da može izvesti probno ispaljivanje interkontinentalne balističke rakete u bilo kojem trenutku i sa bilo koje lokacije koju odredi lider Kim Jong-un.

‘Spremna interkontinentalna raketa’

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA citirala je tvrdnju neimenovanog portparola tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova da je neprijateljska politika SAD-a kriva za razvoj naoruzanja Pjongjanga, prenosi Reuters.

Britanska agencija podsjeća da je Kim 1. januara izjavio da je njegova zemlja ima nuklearne potencijale i blizu je probnog testiranja interkontinentalne balističke rakete.

“Interkontinentalna balistička raketa će biti lansirana u bilo kojem trenutku i odakle god to odredi vrhovni Generalštab Demokratske Narodne Republike Koreje”, naveo je zvaničnik. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje