Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potraga za avionom MH370 bit će nastavljena do sredine 2017. godine

Potraga za malezijskim avionom MH370 nestalim prije skoro tri godine, bit će nastavljena i u narednih godinu dana, do sredine 2017., prenosi Anadolu Agency (AA).

Istražitelji Sigurnosnog biroa za saobraćaj iz Australije trenutno pretražuju oko 120.000 kvadratnih kilometara na južnom dijelu Indijskog okeana.

Britanski “The Guardian”, pozivajući se na izvore australijskog biroa, tvrdi kako bi potraga, za koju se previđalo da će završiti do kraja decembra ove godine, mogla biti produžena do sredine naredne.

Navodi se kako je potraga tekla sporo zbog loših vremenskih uslovi na južnoj hemisferi.

Osmog marta naredne godine navršava se tačno tri godine od kako je avion MH370 malezijske aviokompanije Malaysia Airlines nestao sa 239 putnika, na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu.

Nekoliko dana nakon misterioznog nestanka, malezijska vlada saopćila je kako aviona “nema”, te da su svi putnici i posada mrtvi.

Avion se, u trenutku kada je nestao sa radara, nalazio iznad Južnog kineskog mora.

U potragu je prvobitno bilo uključeno nekoliko zemalja, dok su kasnije samo Malezija i Australija bile spremne provesti zajedničku istragu.

Dosad najskuplja potraga u historiji civilne avijacije počela je 18. marta 2014. godine na prostoru površine veće od 4,5 miliona kvadratnih kilometara, ali do danas nije dala rezultate.

Nakon potrage avionima i brodovima, prednost je data podmorskom istraživanju u okviru kojeg je pretraženo oko 70 posto morskog dna Indijskog okeana.

U aprilu ove godine australijski zvaničnici objavili su kako su na plaži Mauricijusa, ostrvske države u jugoistočnom Indijskom okeanu, pronašli dio aviona MH370.

Riječ je o krilu aviona za kojeg istražitelji tvrde kako “zasigurno” pripada avionu za kojim se traga, a čija letjelica do danas nije pronađena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: