Četvrtak, 21. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kimova sestra zaludjela zapadne medije: Proglasili je Ivankom Trump Sjeverne Koreje (VIDEO)

Trodnevna ofanziva šarma Pjongjanga u vidu Kim Yo-jong nije prošla nezapaženo u svjetskoj politici, a ni u svjetskim medijima.

Dok CNN piše da je ona bila zvijezda Olimpijade i naziva je “Ivankom Trump Sjeverne Koreje”, agencija Bloomberg navodi da je Kim Jong-un kao odgovor na sankcije Trumpove administracije uputio na Olimpijske igre novo oružje – svoju sestru, javlja Tanjug.

Ona je Južnu Koreju napustila privatnim avionom svog brata, nakon što je predsjedniku Moon Jae-inu prenijela bratovljevu poruku da se nada zajedničkom samitu dvije Koreje.

Njen poziv južnokorejskom predsjedniku da posjeti Pjongjang i da odigra “odlučujuću ulogu” u ujedinjenju dvije Koreje poslije sedam decenija, bilo je, po ocjeni Bloomberga, vrhunac “ofanzive šarma” sa ciljem da sruši američki narativ o tome da je Kim Jong-un “ludak” koji muči svoj narod i može da digne u vazduh New York ili Los Angeles, ako ne bude po njegovom.

Reuters prenosi ocjenu analitičara i bivšeg južnokorejskog ministra Kim Sung-hana koji kaže da je Sjever iskoristio Olimpijadu da “zabode klin” u odnose između Južne Koreje i SAD i eventualno izazove ublažavanje sankcija.

Od kad je prije mjesec dana Kim Jong-un iznenadio svijet najavom da će Sjeverna Koreja učestvovati na Olimpijadi, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in je odložio vojne vježbe, ugostio Kimovu sestru i uslovno prihvatio njen poziv da posjeti Sjever.

“Jasno je da je Sjeverna Koreja osvojila zlato. Njena delegacija i sportisti su u centru pažnje, a sestra Kim Jong-una je pred južnokorejskom javnošću i svijetu pokazala elegantan osmijeh. Makar za trenutak, izgledalo je kao da je to normalna država”, kaže južnokorejski analitičar.

Međutim, američki ministar odbrane Jim Mattis kaže da je prerano reći da li približavanje Sjeverne i Južne Koreje tokom Olimpijade nudi šansu za mir na Korejskom poluostrvu.

On odbacuje navode da bi makar i privremeno otopljavanje odnosa između Seula i Pjongjanga moglo da pokvari veze Seula i Vašingtona.

Učešće Sjeverne Koreje na Olimpijadi već je omogućilo Kimu da podrije pritisak američkog predsjednika, imajući u vidu da su neke sankcije privremeno ukinute do kraja Igara, navodi Bloomberg.

Pitanje je da li SAD i Južna Koreja mogu da ostanu ujedinjene u održanju pritiska na Sjevernu Koreju. I dok Trumpovi savjetnici prijete vojnom akcijom da spriječe Kima da dođe do nuklearnog oružja, Moon želi da spriječi rat koji bi opustoštio Korejsko poluostrvo.

Kimov poziv Moonu za sastanak bio je “briljantan diplomatski manevar”, kaže Andrej Lankov, istoričar na Kukmin univerzitetu u Seulu.

Ako prihvati poziv, Moon će iznervirati Trumpa, a ako odbije, SAD i Južna Koreja djelovaće “bezrazložno ratoborno”, smatra on.

“Poziv i prisustvo Sjeverne Koreje na Igrama šalje signal da su Sjevernokorejci spremni da razgovaraju. A taj signal pomaže protivnicima vojne opcije u Vašingtonu i u svijetu”, kaže Lankov. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: