Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Inflacija u Venecueli: Umjesto brojanja, trgovci vagaju novčanice

Građani Venecuele u trgovine idu s kesama punim novca budući da zbog visoke inflacije trgovci vagaju novčanice umjesto da ih broje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Britanski “The Independent” piše kako je inflacija u Venecueli ove godine dostigla 720 posto gdje najveća novčanica bolivara vrijedi tek pet američkih centi na crnom tržištu. Budući da je vrijednost bolivara u Venecueli skoro pa beskorisna, u restoranima i trgovinama građani plaćaju novcem, ali po gramaži odnosno kilogramima.

Ekonomija Venecuele s populacijom od 30 miliona značajno je uzdrmana 2014. godine kada je globalna cijena nafte pala. Nafta čini 95 posto izvoza dok njeni prihodi čine polovinu državnog budžeta.

Venecuelanski predsjednik Nicolas Maduro, koji je na čelo zemlje došao nakon smrti Hugo Chaveza, umjesto kontrole, naredio je fiksiranje tadašnjeg kursa, a bankama štampanje što veće količine novca.

Na ulicama glavnog grada Caracasa proteklih dana sve je unosniji “biznis” pribavljanja američkih dolara koji će se prodati za bolivare. Prosječna kutija cigareta od 250 bolivara sada se prodaje za 2.000 bolivara, odnosno 20 novčanica od po 250 apoena. Bankomati se, sa druge strane, pune novcem na svaka tri sata.

Dok kritičari kažu da je ekonomiju Venecuele upropastila 17-godišnja vladavina socijalističkih stranaka, Maduro optužuje opoziciju, biznismene i Sjedinjenje Američke Države da “vode ekonomski rat protiv njega”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,