Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Holivudski glumci zagrijani za nekretninu bivše SFRJ u New Yorku: Pozlaćena zgrada na Petoj aveniji dostigla vrtoglavu cifru

Bivšim državama SFRJ trebalo je dugo da se dogovore oko prodaje nekretnina koje su pripadale zajedničkoj državi. Najatraktivnije su svakako one u New Yorku – kuća na Petoj aveniji, gdje je smještena Misija Srbije u UN-u, kao i penthouse na Park aveniji.

Prije manje od 20 dana, kako navodi izvor “Blica”, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Bosna i Hercegovina postigle su dogovor s agencijom koja će realizirati prodaju ovih atraktivnih nekretnina, a riječ je o agenciji “Daglas Eliman”. Na sastanku je dogovorena i minimalna cijena objekata u New Yorku.

Početna cijena za kuću na Petoj aveniji, čija je površina 3.650 kvadrata, iznosi 40 miliona eura, a za palaču nekadašnje SFRJ za kratko vrijeme zainteresirano je čak šest potencijalnih kupaca.

– Ko je kupi, imat će komad istorije New Yorka – rekao je Tristan Harper iz agencije “Daglas Eliman” za “New York post”.

On, međutim, nije želio otkriti identitet zainteresiranih za kupovinu, ali je naveo da su “svi ekstremno dobro situirani pojedinci različitog porijekla”.

Ova zgrada se, inače, nalazi na najprestižnijem mjestu na Petoj aveniji, u dijelu između 66. i 67. ulice, s pogledom na Central park. Sagrađena je na četiri kata s dva krovna kata, a imala je 18 soba i šest kupatila, s vinskim podrumom. To je bila prva zgrada s dva električna lifta, koji su još u funkciji.

Zgrada, kao i sačuvani originalni enterijer, nalazi se pod zaštitom države i grada New Yorka od 1969. godine. Njena cjelokupna unutrašnjost – namještaj, zidne slike, zlatni svijetlarnik i niz drugih pozlaćenih detalja – ulaze u kupoprodajnu cijenu.

U ovom objektu odsjedao je Josip Broz Tito za vrijeme boravka u New Yorku, a, kako su objavljivali pojedini mediji, u njoj se skrivao nakon pokušaja atentata na njega u jednom hotelu. Zgradu je kupila Federativna Narodna Republika Jugoslavija 24. januara 1947. godine.

Sagrađena je 1904. godine, po arhitektonskom planu tvrtke “Voren i Vetmur”, koja je projektirala plan i nadgledala radove središnje željezničke stanice. Prvi vlasnik zgrade je bio guverner Long Ajlenda – Robert Bikman Livingston, po kome i zgrada nosi naziv “Bikmanova kuća”.

Vlasnik je bila i Emili Vanderbilt Vait, supruga Henrija Vaita, nekadašnjeg ambasadora SAD-a u Francuskoj i Italiji, i jedna od kćerki Vilijama K. Vanderbilta poznatog industrijalca, čuvenog po finansiranju gradnje centralne željezničke stanice u New Yorku.

I prodaja drugog objekta bivše Jugoslavije, na Park aveniji, također je privukla veliku pažnju. Prodaje se po početnoj cijeni od 15 miliona eura, a navodno su za tu nekretninu zainteresirani čuveni holivudski glumci Robert de Niro i Jack Nicholson.

Riječ je o penthousu koju su vlasti bivše Jugoslavije kupile 1975. godine za svega 100.000 dolara. U pitanju je šestosobni dupleks apartman, sa četiri kupatila, kojeg su svojevremeno koristili jugoslovenski ambasadori u UN-u.

Troškovi održavanja ovih 2.325 kvadratnih metara, tokom protekle 24 godine, prema nekim informacijama, iznosili su mjesečno 14.000 dolara.

Osim ove dvije nekretnine, države bivše Jugoslavije prodaju još tri. Prema saznanjima “Blica”, za objekt u Tokiju potrebno je izdvojiti najmanje 10 miliona eura, dok je početna cijena onog u Berlinu 10,2 miliona eura. Za nekretninu u Bonu bivše države SFRJ traže najmanje milion eura.

Dogovor o prodaji ovih pet objekata, kao i još 46, koje su stečena tokom postojanja Jugoslavije, postignut je krajem oktobra među predstavnicima Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Nakon prodaje, novac će biti podijeljen među državama prema udjelima dogovorenim u Ugovoru o pitanjima sukcesije, s tim što je Srbija od zemalja nasljednica tražila i da joj se nadoknade dosadašnji troškovi održavanja stana u New Yorku. (Večernji.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,