Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Australija: Ukinute popularne “vize 457”, o kojima ovisi 95.000 stranaca

Australija će ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zamijeniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne vještine, rekao je premijer Malcolm Turnbull u utorak.

Turnbull je odbio sugestije da je promjena vizne politike donijeta kao odgovor na zahtjeve desničarskih stranaka, poput Jedne nacije, za jačom nacionalističkom politikom.

Međutim, u objavi na Facebooku Turnbull je napisao: “Naše će reforme imati jednostavan fokus: posao Australcima i australske vrijednosti”.

Turnbull je rekao da će promjena viza privući kvalificiranije radnike te veće zapošljavanje Australaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih ”viza 457”.

“Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji”, rekao je. “Nećemo više dopuštati da 457 vize budu putovnice za poslove koji bi mogli i trebali raditi Australci”, dodao je.

Ta je viza uvedena kako bi se ispunila nestašica kvalificirane radne snage i dopustilo posjednicima vize da dovedu članove porodice u Australiju.  Turnbull je na konferenciji u Canberri rekao: “Privodimo kraju kategoriju vize 457. Izgubila je kredibilitet”.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje