Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Afganistan: Broj ubijenih ISIS-ovaca u napadu “majkom svih bombi“ porastao na 92

Afganistanske vlasti su revidirale broj ubijenih pripadnika ISIS-a u napadu “majkom svih bombi” (MOAB) u četvrtak, rekavši da je do subote broj porastao na 92.

Vlada afganistanske istočne pokrajine Nangarhar u kojoj je bomba pala, u subotu je saopštila da najnovije procjene govore da je šteta koja je nanesena terorističkoj grupi mnogo veća nego što se mislilo. Dan ranije, Ministarstvo odbrane Afganistana se oglasilo saopćenjem da je u napadu na skrovište ISIS-a ubijeno 36 njihovih boraca, a da su mreže pećina i tunela u planinskom području distrikta Achin uništeni.

Attaullah Khogyani, portparol Vlade Nangarhara, rekao je da je nakon napada bombom počela intenzivna operacija čišćenja u Achinu. On je potvrdio da je broj žrtava porastao na 92.

Prema navodima Ministarstva odbrane SAD-a, napad je izveden u četvrtak ujutro u 7.32 sata po lokalnom vremenu. Bomba je bačena iz bombardera MC-130.

Bomba GBU-43 poznata je i pod nazivom MOAP (Massive Ordianance Ariblast Bomb), a naziva se još i “majkom svih bombi”. Ovo je prvi put da američke snage koriste taj projektil, koji važi za najveću nenuklearnu bombu, na bojnom polju. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: