Ponedjeljak, 25. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Advokat za prava gay osoba spalio se u parku (FOTO/VIDEO)

Ugledni advokat za prava gay zajednice David S. Buckel (60) spalio je samog sebe u parku u Brooklynu u znak protesta zbog problema povezanih sa životnom okolinom.

Buckelovo tijelo pronađeno je u subotu u 6.30 sati kod bejzbol terena u parku Prospect, saopštila je policija.

Advokat je za sobom ostavio oproštajnu poruku.

“Ja sam David Buckel i upravo sam izvršio samoubistvo spaljivanjem u znak protesta. Izvinjavam se za nered”, napisao je rukom u jednoj poruci.

U drugoj poruci, također pronađenoj kraj njegovog tijela, stoji da je njegovo samospaljivanje poziv na akciju.

“Zagađenje uništava našu planetu, isisavajući nastanjivost iz vazduha, vode i vremena. Većina ljudi na planeti danas udiše vazduh koji su fosilna goriva učinila nezdravim, a mnogi kao posljedica toga umiru rano – moja rana smrt od fosilnog goriva reflektuje ono što radimo sami sebima”, napisao je Buckel, koji je iste poruke poslao mailom na adrese lokalnih medija.

Buckel, koji je nedavno usmjerio energiju u ekološka pitanja, poznat je po velikim slučajevima istopolnih brakova u Iowi i New Jerseyu, kao bračni projekat-direktor neprofitne organizacije “Lambda Legal” koja promoviše građanska prava LGBT zajednice, piše Blic.

Radio je i na tužbi u ime Brendona Teene, transrodnog muškarca koji je silovan i ubijen u Nebraski 1993. godine. Teenina priča prikazana je u filmu “Dječaci ne plaču”, a glumica Hillary Swank je osvojila Oskara za glavnu ulogu, podsjeća CNN.

Buckel je također bio advokat Jamieja Naboznyja, homoseksualca koji je tužio bivšu srednju školu u Wisconsinu što nije spriječila anti-gay zlostavljanje. Slučaj je 1996. doveo do toga da škole preuzmu odgovornost zaštite učenika od anti-gay zlostavljanja.

“Buckel je bio brilijantni pravni vizionar, uvijek ljubazan prema svim svojim saradnicima. Ovo je neviđeni gubitak za porodicu “Lambda Legala”, ali i za čitav pokret za društvenu pravdu”, istakla je Camilla Taylor iz “Lambda Legala”.

Iz organizacije su takođe istakli da je Buckel vodio napore na legalizaciji istopolnih brakova u SAD.

Buckel je bio na poziciji bračnog projekt-direktora kad je organizacija podnijela tužbu u Iowi u slučaju istopolnog braka.

Sud je 2009. odlučio da je poricanje prava na brak istopolnim parovima protivustavno, nakon čega je Iowa postala treća američka država koja je legalizovala gej brakove.

“Izgubili smo vođu pokreta, kolegu i prijatelja. Odaćemo mu poštu tako što ćemo nastaviti njegovu borbu za bolji svijet”, dodala je Taylor. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,