Ponedjeljak, 21. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog nagrađivanja Ivane Petrović: 11 novinara odreklo se novinarskih nagrada

Jedanaestero novinara odreklo se danas ukupno 16 dobivenih nagrada Hrvatskog novinarskog društva (HND) u znak profesionalnog i građanskog protesta zbog nagrađivanja novinarke NoveTV Ivane Petrović za televizijsko izvještavanje s izricanja presude za ratni zločin šestorici bh. Hrvata, ističući da je “nagrada dodijeljena za izvještaj bez osnovnih novinarskih elemenata”.

Na konferenciji za novinare u zagrebačkom Novinarskom domu novinar Vojislav Mazzocco pročitao je zajedničku izjavu deset novinara kojima se naknadno priključio i Ivica Grčar, a u kojoj se ističe kako se izvještaj mora zasnivati isključivo na činjenicama te da ne trpi pristrasnost i obavezuje na jednak pristup svim stranama. Kako je istaknuto u izjavi, u konkretnom slučaju – nagrađenom izvještaju Ivane Petrović, očekivalo bi se iskazivanje poštovanja prema žrtvama i njihovim obiteljima, no sve to je izostalo.

“Ne želimo ulaziti u stil novinarke i ne sporimo pravo na emotivan pristup u takvoj situaciji. Osporavamo, međutim, da taj spekulativan, proizvoljan i formalno nekorektan izvještaj struka nagrađuje kao primjer izvrsnosti. Izvještavanje koje se pretvorilo u komentiranje, gotovo i huškanje protiv susjednog naroda, nije i ne smije biti novinarstvo. Očekujemo od HND-a da proceduralno ospori tu odluku, a pravila izbora poboljša da se ovo više ne bi ponovilo”, piše u izjavi koju potpisuju Boris Pavelić, Vojislav Mazzocco, Drago Pilsel, Ivan Kralj, Zinka Badrić, Ljubica Letinić, Ernest Marinković, Ana Benačić, Jerko Bakotin i Hrvoje Šimičević.

Nakon pročitane zajedničke izjave Pilsel je naglasio da će se zbog sporne dodjele nagrade obratiti Izvršnom i Središnjem odboru HND-a kako bi se proceduralno mogla osporiti dodijeljena nagrada te da će stoga sporni slučaj i izvještavanje nagrađene novinarke prijaviti Novinarskom vijeću časti. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje