Ponedjeljak, 16. Juli 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zagreb je dosadan grad, najbolja stvar autoput ka moru

Online izdanje njemačkog dnevnika Spiegel objavio je reportažu u kojoj se Zagreb opisuje kao jako dosadan grad u kojem je najbolja stvar autoput prema moru.

Novinarka Spiegela Anne Haeming turistima iz Njemačke ponudila je i nekoliko savjeta kako preživjeti “zagrebačku tugu” dok se nalaze u glavnom gradu Hrvatske, prenosi hrvatski portal Index.

“Vrhunac ljeta u Zagrebu bio je koncert Duran Durana koji se mogao čuti i u zabačenim četvrtima i njihova pjesma ‘Ordinary World’ mogla bi biti lokalna himna”, navodi ona.

Njemačka novinarka piše da pješačka zona u centru grada podsjeća na njemačku provinciju, a kafiće u centru opisuje kao previše slične i moderne početkom vijeka.

“Ništa zanimljiviji nisu ni pijaca Dolac, ni Gornji grad. Na periferiji Zagreba mogu se naći momenti u kojima tupoća prerasta u avanturu, u metropoli koja bi trebalo da se takmiči za najdosadniji grad, barem u Evropi”, piše Spiegel i preporučuje turistima da grad otkrivaju vozeći se tramvajem jer se “bicikl može voziti samo polagano, a i biciklističke staze su zapravo na trotoarima”.

Most mladosti opisala je kao “betonski brutalizam” i zaključila da se na buvljacima vidi čega ljudi imaju viška.

“A ovdje očigledno ništa”, konstatovala je njemačka novinarka.

Piše da je u Muzeju savremene umjetnosti provela tri sata, ali u to vrijeme nije srela posjetioce.

“Vrijeme za umjetnost je, čini se, luksuz”, napisala je ona.

Rijetku pohvalu dobio je kafić “Krivi put”, kao i pogled na grad sa Sljemena koji je “veličanstven”.

“Najbolja stvar u vezi Zagreba je autoput prema moru”, piše novinarka i navodi da je tako stigla i do Rijeke koja će biti evropska prijestolnica kulture 2020.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje