Četvrtak, 21. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vučić u nezgodnoj poziciji u Zagrebu: Gdje su dokumenti o zločinima?!

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak kako je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o pitanju ratne odštete.

“S predsjednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dviju država – nestalima, granici, pravosudnoj saradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te ekonomskoj saradnji, evropskom kontekstu i odnosima u JIE”, napisao je na Twitteru hrvatski premijer Plenković.

Vučić je u izjavi novinarima također kazao kako je to bila jedna od tema razgovora.

“O mnogočemu smo razgovarali… jedna od tema koju je pokrenuo premijer Plenković bila je ratna odšteta”, rekao je Vučić istaknuvši da su on i hrvatski premijer o tome imali različita stajališta.

Plenković je uoči Vučićeve posjete rekao da pitanje ratne odštete za velikosrpsku agresiju izaziva opravdan interes javnosti i da će posjeta srbijanskog predsjednika biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji.

Dok je srbijanski predsjednik išao iz Vlade prema Saboru na sastanak s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, dobacivao mu je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

“Da ne mislite da sam se uplašio vas ili vaših dobacivanja, mogu vam odgovoriti kad god hoćete, koliko god hoćete i šta god hoćete”, uzvratio mu je Vučić.

Na pitanje novinara što je dobacivao Vučiću, Bulj je rekao da ga je pitao kad će posjetiti Glinu gdje je ljude srpske nacionalnosti nagovarao na veliku Srbiju te da mu je rekao da se ode ispričati “prije svega ljudima srpske nacionalnosti koje je huškao da napadaju Hrvatsku i da stvaraju veliku Srbiju”.

Upitan kako ocjenjuje Vučićevu posjetu i njegove poruke nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Bulj je rekao da “uopće ne zna šta je poručio i koji je smisao ove priče”.

“Davno je trebala biti isplaćena ratna šteta, davno je trebala biti dokumentacija iz vukovarske bolnice, davno je trebao reći gdje su naši mrtvi jer ipak je on bio jedan od glavnih huškača, ipak je on bio glavna osoba četničkom vojvodi Šešelju. Prema tome, on je pun informacija”, kazao je Bulj.

Također je rekao kako očekuje da Vučić otvori arhive JNA i da je već to mogao donijeti. “U tim dokumentima se nalazi sve, ne vidim nikakav razlog zbog čega to nije danas donio”. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje