Ponedjeljak, 21. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Turističko čudo u Makarskoj: Prava sezona još nije počela, a broj noćenja porastao za 400 posto

Turistička predsezona na Makarskoj rivijeri počela je jako dobro i u svakome mjestu i gradu Makarskoj posljednjih se dana može čuti strana riječ prvih turista. Dok hotelijeri već zadovoljno trljaju ruke s prvim noćenjima, vlasnici privatnih smještajnih jedinica pripreme privode kraju, a ugostitelji uređuju svoje štekate i pripremaju svoju ovosezonsku ponudu.

Brojke iz sistema za prijavu gostiju eVisitor kažu da je ova predsezona krenula bolje od lanjske i da  ako se nastavi u istom tonu, očekuje jako dobra sezona.

Turističke zajednice na rivijeri bilježe porast u broju noćenja i dolazaka, a najveći je skok zabilježen u noćenjima na područjue TZ-a općine Podgora, piše Slobodna Dalmacija.

“Brojke su u odnosu na prošlu godinu 400 posto veće. Prošle godine je od februara do maja zabilježeno oko osam hiljada noćenja, a ove godine je u ta ista tri mjeseca bilo oko 33 hiljade noćenja”, kaže Srđan Kurtić, novoizabrani direktor Turističke zajednice općine Podgora.

U Podgori je sada najviše Norvežana, Šveđana i Finaca, a prate ih Austrijanci i Nijemci.

Raniji dolazak turista nije samo utjecao na ranije “buđenje” hotelskog osoblja, nego i na ostale mještane koji su ranije otvorili svoje restorane, kafiće, agencije i suvenirnice.

U Makarskoj je prema pisanju Slobodne Dalmacije u vikendu za Praznik rada zabilježeno 12.000 noćenja, što je povećanje u odnosu na lani od 1,5 posto.

Nešto sramežljivije povećanje nego što je u Podgori, ali dovoljno da direktorica Hloverka Novak-Srzić može očekivati bolje rezultate i veće prihode svojoj turističkoj zajednici i u ostatku sezone.

Dolazak Britanaca se povećava, a u vrhu po broju noćenja u ovom razdoblju i dalje “stoje” Nijemci, Šveđani te gosti iz Bosne i Hercegovine.

Povećanja u broju dolazaka ima i u Drveniku, a iz njihove mjesne turističke zajednice kažu da je prošle godine u ovom razdoblju predsezone bilo 1.464 dolazaka, a ove godine 1.494 dolaska.

Najviše ima Francuza, koji su u hotelskom smještaju, zatim turista iz Poljske te Bosne i Hercegovine.

I u Baškoj Vodi kazaljka ide prema gore. Bilo jedan i po posto ili četiristo posto, povećanje broja gostiju u predsezoni i u prva četiri mjeseca ove godine su evidentna, pa s razlogom većina direktora turističkih zajednica i predstavnika agencija očekuje da će oboriti prošlogodišnja postignuća i na kraju turističke sezone svi zadovoljno trljati ruke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,