Subota, 17. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slovenija: Ukoliko prilikom policijskog zaustavljanja izađete iz vozila bez dozvole možtete dobiti novčanu kaznu od 500 eura

Nepoznavanje zakona i propisa neke države ne znači kako ste zbog toga amnestirani od plaćanja novčane kazne ili drugog oblika kazne.

To bi se mogli vrlo brzo u praksi uvjeriti i naši vozači koji se voze kroz Sloveniju. Ako vas slovenski policajac uhvati kako vozite automobil bez sigurnosnog pojasa morat ćete platiti novčanu kaznu od 120 eura.

Čini vam se puno?

Ako vas policajac zaustavi i bez dozvole izađete iz svog vozila može vas nagraditi novčanom kaznom od čak 500 eura, a ako ste slovenski državljanim uz eure dobit ćete i pet kaznenih bodova. Doduše, policajac može za ovaj nedozvoljeni postupak vozaču uručiti i samo opomenu.

Prenosimo vam ovaj zakon u originalu: “Zakon o pravilih cestnega prometa v delu, ki se nanaša na dolžnost upoštevanja pravil v 27. členu določa, da voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila v času izvajanja uradnega postopka, dokler jim pooblaščena uradna oseba tega ne dovoli. Predvidena globa, ki se tega ne drži, je 500 eurov in pet kazenskih točk.”

Dakle kada vas u automobilu u Sloveniji zaustavi policija, morate ostati u njemu, u suprotnom i vozaču, ali i putnicima ide kazna od 500 eura.

Vozač i putnici smiju napustiti automobil samo ako im to policajac kaže, odnosno dopusti.

Ugodna vožnja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,