Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Proljetni snijeg zabijelio dijelove Hrvatske

Nakon perioda toplijeg i uglavnom suhog vremena u Hrvatskoj je jutros osjetno hladnije uz oborine u zemlje, a u gorskim krajevima osvanuo je i snijeg.

“Mokri su i skliski kolnici mjestimice u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru i Lici. Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme”, upozoravaju iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Na području Gorskog kotara jak snijeg pada na području grada Čabra, dok se u mjestu Mrkopalj topi u dodiru sa tlom. Snijeg je pao i na Sljemenu kod Zagreba, na skijalištu Platak u blizini Rijeke, te na Zavižanu na Velebitu.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Slavoniji temperature su jutros ispod pet stepeni celzijusa, a u gorskim krajevima temperature su ispod nule, dok su na obali oko 10 stepeni celzijusa.

U jutarnjim satima je, osim u gorskim krajevima mraza bilo i mjestimice u nizinama unutrašnjosti. Na Zavižanu se temperatura spustila do minus tri stepena celzijuca, u Gospiću na minus jedan, a u Slavonskom Brodu je izmjereno minus 0,5. Mraz će slijedećih dana, posebno u petak i subotu nakon odlaska ciklona i slabljenja vjetra biti još češća pojava.

Sredinom dana u centralnoj Hrvatskoj i na istoku zemlje biće kiše i pljuskova, a najviša dnevna temperatura biće desetak stepeni Celzijusovih.

Pogoršanje vremena uz jače i obilnije padavine i naglo zahlađenje tokom dana nastupilo je danas i u Bosni i Hercegovini. Sa sjeverozapada Bosne i Hercegovine danas se očekuje jače naoblačenje koje će se već sredinom dana proširiti na cijelu zemlju i usloviti pad temperature zraka, kišu, na planinama i snijeg. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,