Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Novinar iz Beograda oživljava sjećanje na moćni Yu fudbal: Bila jednom jedna liga (FOTO)

Nebojša Petrović, ugledni novinar iz Beograda, urednik i voditelj u regiji veoma gledane emisije “Total soccer” na srbijanskom TV sportskom SOS kanalu pokrenuo je na društvenoj mreži Twitter specijalni serijal posvećen nekada moćnoj Prvoj fudbalskoj ligi SFR Jugoslavije.

Izuzetno zanimljivi projekt pod nazivom “Bila jednom jedna liga”, prema prvim reakcijama, izazvao je oduševljenje ogromnog broja fudbalskih zaljubljenika na prostoru od Vardara do Triglava.

 • nebojsa-petrovic
 • Petrović, inače i predstavnik Srbije u UEFA-inom žiriju za Izbor najboljeg fudbalera u Evropi (UEFA Best Player in Europe), na Twitter profilu svoje emisije “Total soccer” objavljuje sentimentalne fudbalske priče iz nekadašnjih izdanja dnevnih i revijalnih novina u periodu kada je bivša jugoslovenska liga bila jedna od najjačih u Evropi, i u kojoj su igrali brojni velemajstori najvažnije sporedne stvari na svijetu.

  Sve priče mogu se pronaći pretraživanjem na Twitteru profilu spomenute emisije uz hashtag #nebojsasoskanal #bjjl, a o motivima pokretanja serijala koji iz dana u dan ima sve više poklonika Petrović je Anadolu Agency (AA) rekao:

  Kao neko ko svaka večeri uživa u prelistavanju fudbalske prošlosti, osjetio sam potrebu da to podijelim i sa drugima. Sa svim istinskim hedonistima koji su poput mene odrastali uz ‘Tempo’ (kultnu jugoslavensku sportsku novinsku reviju, op.a.), zavoljeli fudbal zahvaljujući majstorijama Sušića, Piksija, Mlinarića, Milka Đurovskog, Bake Sliškovića, Baždarevića, Tucea i fudbalski se edukovali uz tekstove Stevana Zeca, Nikole Simića, Mileta Kosa ili TV i radio prenose Marka Markovića, Jordana Ivanovića, Ede Pecija, Ive Tomića, Vladanka Stojakovića…“.

  Cijela ideja je, kaže, potekla nakon što je završio feljton povodom tri decenije od čuvene “Šajberove sezone 1985/86.”, u kojoj se prekraja tabela oduzimanjem bodova nakon što je utvrđeno evidentno namještanja rezultata pojedinih utakmica u finišu šampionata, što je izazvalo najveću fudbalsku aferu na prostorima Balkana ikada.

  Riješio sam da serijal nastavim na Twitter profilu svoje emisije. Odaberem sezonu i zatim uz pomoć screenshota izvlačim članke i naslove iz novina iz tog perioda. Drago mi je što uz pomoć ove vrste vremeplova mogu i mlađim naraštajima da približim sve fudbalske čari jednog bezbrižnijeg i veselijeg doba u kome se živjelo“, istakao je Petrović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje