Srijeda, 23. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Na snazi nova uredba kojom pojeftinjuju vozila u Hrvatskoj

Vlada Republike Hrvatske jučer je donijela uredbu kojom se smanjuje oporezivanje motornih vozila. Uredba stupa na snagu danas tako da će novi vlasnici pri kupnji imati mogućnost uštede pri kupnji novog ili rabljenog vozila, ovisno kojem platnom razredu vozilo pripada.

Prosječna starost voznog parka u Republici Hrvatskoj iznosi preko 13 godina, pa je namjera Vlade pojeftinjenjem vozila za građane poboljšati stanje voznog parka, čime i sigurnost u prometu te ekološke učinke vozila na okoliš.

Oko dvije trećine vozila koja se nalaze na tržištu u Republici Hrvatskoj spada u prvi i drugi platni razred.

Prvi razred iznosi od 0 do 100.000 kuna (do 13.300 eura), a drugi od 100.000 do 150.000 kuna (do 20.000 eura) s PDV-om.

Za prvi platni razred vozila novom odredbom Vlade u potpunosti je anuliran posebni porez koji je iznosio 1 posto vrijednosti vozila, a za drugi 2 posto vrijednosti vozila.

Pri kupnji vozila od 150.000 kuna (20.000 eura) vlasnik će moći uštedjeti 2 posto, odnosno 3.000 kuna (400 eura).

Vozila čija je vrijednost viša od 150.000 kuna podijeljena su u 10 vrijednosnih razreda, a porez se određuje po formuli koja uključuje fiksni iznos i razliku od cijene vozila do donje granice razreda.

Uredba ne mijenja dosadašnji pravilnik o razredima s obzirom na emisiju CO2 tako da će emisija plinova pojedinog vozila utjecati na smanjenje ovog oporezivog dijela.

Riječ je o odricanju poreznog udjela od strane države, no konačnu cijenu automobila formirat će prodavači koji će imati mogućnost ili smanjenje cijene ili pak povećanja vlastite dobiti na prodano vozilo.

Uz financijsko olakšanje, registracija vozila pojednostavit će se građanima i administrativno jer će se pri kupnji, prijenosu i registraciji novih ili rabljenih vozila sve moći obavljati na jednom mjestu, na stanici za tehnički pregled, umjesto, kao do sada, kod javnog bilježnika, u poreznoj upravi i policijskoj postaji. Riječ je o programu u kojega je uključeno i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) koje je od početka ove godine objedinilo pristup registraciji vozila na razini države.

Ministar financija Zdravko Marić, koji je donio novu uredbu, poručuje kako je cilj Vlade ovim mjerama građanima omogućiti kupnju novijih, sigurnijih i ekološki prihvatljivijih vozila.

Također, smatra da je ovom mjerom ustanovljen puno pravedniji sustav sa manje nepravilnosti u odstupanjima između pojedinih platnih razreda.

Ova odredba uzrokovat će 350 milijuna kuna (46,6 milijuna eura) manje na godišnjoj razini u državnom proračunu, no ministar Marić ocjenjuje kako će ovo biti nadoknađeno oživljavanjem trgovine motornim vozilima. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje