Utorak, 22. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Makedonija bi ubrzo mogla promjeniti naziv: Kako će zvati jezik kojim govore, državljanstvo i crkva?

Vladajuće partije u Grčkoj i Skoplju uspjele su formirati dogovor oko preimenovanja Makedonije, pa bi ova zemlja Balkana ubrzo mogla dobiti novi službeni naziv, pišu grčki mediji.

Republika Nova Makedonija bi mogao biti novi naziv, a taj prijedlog se pominjao godinama, još od zvaničnog izbijanja spora 1991, ali nije bilo nagovještaja da bi ga prihvatile obje strane.

Grčki sajt “Proto tema” pominje da je “upadljivo” što je navodni dogovor objavljen baš danas, kada je zamjenik premijera Makedonije, Albanac Bujar Osmani, u posjeti Atini radi razgovora s rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslova Grčke. Sa druge strane, jedan albanski sajt se u prenošenju pojedinosti sporazuma, uz fotografiju navodno zvaničnog teksta, poziva na “pouzdane grčke izvore”.

Novi naziv za jezik je na makedonskom “savremeni makedonski jezik” što je prevedeno i na ostale jezike, dok naziv na grčkom glasi “slavomakedonski jezik”.

Naziv državljanstva i nacionalnosti je na makedonskom “makedonsko/makedonska”, dok je na ostalim jezicima “novomakedonsko/novomakedonska”. Novi naziv crkve je “Nova makedonska pravoslavna crkva — Ohridska arhiepiskopija”, a na grčkom se ona naziva “Pravoslavna crkva Nove Makedonije — Ohridska arhiepiskopija”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje