Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Le Monde: Beograd je novi Berlin

Pariski dnevnik “Le Monde” objavio je reportažu iz Beograda, koji opisuje kao “uzbudljivu srpsku prijestolnicu”, posebno ističući “kreativnu uzavrelost ovog balkanskog grada, od modernih dokova Savamale do boemske Skadarlije”.

U članku pod naslovom “48 sati u Beogradu”, novinar svjetski poznatog francuskog lista iznosi svoje utiske sa obilaska “od Savamale, kvarta kod pristaništa ka kome se žure mladi Beograđani, do impresivne Kalemegdanske tvrđave nad Dunavom”.

“Slika o Beogradu – čiji naziv na srpskom znači ‘bijeli grad’ – još je nejasna i obilježena ratom na Kosovu i bombardovanjem NATO, ali takvu sliku brzo odagnava vjetar obnove i kreativna uzavrelost, koji plijene nad ovim balkanskim gradom, od modernih dokova Savamale do boemskog kvarta Skadarlije”, tako “Le Monde” počinje reportaža.

Između Istoka i Zapada, navodi se u tekstu, Beograd čuva 2.000-godišnju historiju, od osmanlijske vladavine do austrougarskog perioda i Titove Jugoslavije.

“Možda bi sve to Beograd moglo učiniti novim Berlinom? Manimo se poređenja, Beograd je svoj i budi se”, konstatuje novinar “Le Monda”, koji je nedavno imao prilike da se i lično uvjeri u sve što srpska prijestolnica pruža.

Posjetu je započeo obilaskom Kalemegdana, nad ušćem Save u Dunav, gdje je primijetio vremešne harmonikaše, šahiste i zaljubljene parove na klupama, a upoznao je i prodavačicu suvenira Olgu koja mu je, kaže, na Molijerovom jeziku ispričala da joj je prva ljubav bio baš jedan Francuz.

Novinar opisuje i Spomenik zahvalnosti Francuskoj usred Kalemegdanskog parka i podsjeća da je 1999. bio prekriven crnom tkaninom u znak protesta zbog bombardovanja NATO u kojem je i Francuska učestvovala.

“Ovuda protiče 2.000 godina historije – između rimskih grobova, osmanlijskih mauzoleja, nekadašnjeg Titovog bunkera – koji on nikada nije upotrebio – vojnog muzeja na otvorenom s tenkovima”, tim riječima francuski novinar opisuje svoje utiske sa Beogradske tvrđave, uz zaključak da je pogled na grad odatle veličanstven.

Članak je objavljen nakon ovomjesečne posjete novinara “Le Monda” Beogradu, koju je Turistička organizacija Srbije organizovala u sklopu svojih redovnih aktivnosti na promociji Srbije kao turističke destinacije na francuskom tržištu.

Dnevni list “Le Monde” u Francuskoj prati 2,7 miliona čitalaca, a njihovo digitalno izdanje mjesečno bilježi između 90 i 100 miliona pregleda. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,