Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje: U BiH i Srbiji najviše žale za raspadom Jugoslavije

Građani Bosne i Hercegovine i Srbije najviše žale zbog raspada Jugoslavije, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Gallup, čiji su rezultati danas objavljeni.

Nakon nasilnih protesta u Makedoniji i krize u ovoj državi, ova agencija je objavila istraživanje o tome kako građani regiona vide posljedice raspada bivše zajedničke države. Rezultati su pokazali, tvrdi Gallup, da je jugonostalgija rasprostranjena širom regiona, gdje veliki broj ispitnika smatra da je raspad države donio više štete, nego koristi.

Većina građana u našoj zemlji i Srbiji smatraju da je raspad Jugoslavije donio više štete, nego koristi. To smatraju više od tri četvrtine ispitanika. U BiH je više od 77 posto ispitanika odgovorilo pozitivno na pitanje “Je li raspad Jugoslavije donio više štete, nego koristi državi”. U Srbiji je čak 81 posto ljudi odgovorilo sa “da”, u Crnoj Gori 65 posto ispitanika te u Makedoniji 61 posto, također, vidi negativne posljedice raspada bivše države.

– Visok postotak u BiH bi mogao biti rezultat frustracije zbog nefunkcionalnosti vlasti – zaključuju iz Gallupa.

S druge strane, građani Slovenije (41 posto) i Hrvatske (55 posto) smatraju da je raspad Jugoslavije donio više koristi. Prema istraživanju, najsretniji su na Kosovu, gdje 75 ispitanika raspad Jugoslavije vidi pozitivnim.

Negativne posljedice raspada vide uglavnom stariji građani. U BiH 85 posto ispitanika starijih od 56 godina smatra da je raspad zajedničke države donio više štete, dok je taj postotak kod mlađih znatno manji, tvrdi Gallup.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,