Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

2000 eura ‘odletilo’ kroz prozor: Studenti iz Splita htjeli podmititi profesoricu matematike, međutim…

Preuzmite sliku

Na splitskom FESB-u se zadnjih petnaestak dana naveliko govorilo o događaju kada su dvojica braće, 21-godišnjak i 25-godišnjak, profesorici iz matematike s prve godine studija u fascikli ostavili mito od 2000 eura. Šokirana profesorica knjigu s tim novcem bacila je kroz prozor iz svog kabineta, a braću je prijavila policiji. Slučaj je preuzeo USKOK, piše Slobodna Dalmacija.

Sa FESB-a se o tom događaju nitko nije očitovao niti istupao u javnost jer je u trenutku objave te službene informacije u petak dekan fakluteta, dr. sc. Sven Gotovac, bio na službenom putu u Mostaru. Prvi radni dan u sedmici bila je prilika da ga ponovno nazovemo i on se odazvao komentarisati ovaj događaj.

– Znate da mi u policiji potpisujemo izjavu o tajnosti postupka pa vam ne mogu govoriti o detaljima te obrade, a da vam pravo kažem, ni do danas ne znam ime tog 21-godišnjeg bivšeg kolege – rekao nam je Gotovac.

Dvije godine nije položio ispit

Pomislili smo da je Fakultet reagovao i prije sudskog pravorijeka pa izbacio studenta koji je nudio mito. No, činjenice su ipak malo drugačije.

– Taj student je polagao ovaj ispit iz matematike u izvanrednom, tzv. dekanskom roku i budući da ga nije položio, izgubio je pravo na studiranje na našem fakultetu. Bivši kolega već dvije godine nije uspio položiti ovaj ispit i ovo mu je bila zadnja mogućnost. Kako je ispit pao u dekanskom roku, automatski je prestao biti student FESB-a. Mislim da je on čak i uzeo svoje papire s našeg fakulteta – govori nam dekan.

No, 21-godišnji nuditelj mita, saznajemo, već se upisao na jedan drugi fakultet, koji će prema njemu morati poduzimati sankcije ako bude osuđen u kaznenom postupku za kazneno djelo davanja mita, za što je zapriječena kazna od jedne do osam godina zatvora. NA FESB-u se dugo nije dogodilo da je nekome profesoru ponuđeno mito ni da je on to prijavio.

– Ja sam dekan godinu dana, studirao sam na ovom fakultetu i nisam čuo za mito osim u jednom slučaju kad je kod jednog profesora mito ponudio, mislim, neki roditelj. Ali i to je uredno profesor prijavio. Mi radimo transparentno, svi su ispiti javni, studenti imaju uvid u svoje pismene ispite, kao i ovaj bivši kolega, i za nas se ni sada nije dogodilo ništa posebno, mi radimo normalno – kaže dekan Gotovac za Slobodnu Dalmaciju.

Otvorena vrata

Običaj je kod profesora da studente u svom kabinetu nikada ne primaju pojedinačno, ako student to posebno ne zatraži, a običaj je i da većina profesora uvijek ostavi otvorena ulazna vrata svog kabineta. Tako je navodno bilo i kod ove profesorice iz matematike prije nego su joj braća ostavila mito na stolu, a ona je to prijavila.

– I moj je običaj da uvijek vrata svog kabineta kad ulazi student ostavim otvorena. Meni je žao kolegice koja se jako uzrujala jer ni u snu nije očekivala da će joj student tako nešto ponuditi i tako nastupiti. FESB uvijek daje najbolju pamet i intelektualce koje Split ima i jako me žalosti što su se mediji sto puta više zanimali za ovaj slučaj mita nego za činjenicu što smo lani promovirali 74 doktora znanosti – rekao je Gotovac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje