Četvrtak, 24. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Zbog reklame s crnim dječakom uništene H&M prodavnice u Južnoj Africi (VIDEO)

Policija u Južnoj Africi gumenim mecima je otjerala demonstrante koji su vandalizirali H&M prodavnice i naredila popularnoj švedskoj kompaniji da zatvori sve prodajne objekte.

Nasilje je izbilo u najmanje četiri trgovačka centra nakon što je H&M objavio reklamu u kojoj crni dječak nosi duksericu s natpisom “najbolji majmun u džungli”.

Demonstranti su u prodavnici u Johannesburgu tražili od uposlenih da zatvore objekt rekavši im da će u suprotnom snositi posljedice.

Kupci i prodavači su bili prisiljeni pobjeći dok su demonstranti odjeveni u uniforme opozicione radikalne stranke rušili sve pred sobom.

  • Podsjećamo, H&M je ranije ove sedmice uputio izvinjenje i povukao sporni odjevni predmet za djecu iz prodaje jer je javnost bila bijesna zbog neprimjerene reklame. Majka petgodišnjaka koji se nalazi na spornoj reklami branila H&M poručivši kritičarima da prebole to što se desilo, a kasnije je kazala da je bila žrtva online zlostavljanja zbog onog što je rekla, prenosi Klix.ba.

    H&M ima 4.500 prodavnica u 62 zemlje, a svoju prvu prodavnicu u Africi otvorio je prije dvije godine kada se našao u centru pažnje zbog kritika koje su mu upućene jer u reklamama nije koristio crne modele.

    Dok su mnogi na društvenim mrežama pozdravili akciju, drugi su pisali da bi H&M mogao otići iz zemlje i tako stotine ljudi, uglavnom crnaca, ostaviti bez posla. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,