Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Slovačka ne priznaje islam kao religiju: Snažan udarac vjerskim slobodama

Islamska fondacija u Slovačkoj osudila je usvajanje procedure novog zakona kojim se predviđa da islam u ovoj državi ne može imati status zvanične religije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju koje je Islamska fondacija poslala novinskoj agenciji AP, navodi je da ovaj zakon, koji treba predsjedničko odobrenje, predstavlja “snažan udarac vjerskim slobodama u Slovačkoj.”

Slovački parlament usvojio je u srijedu prijedlog zakona, kojim se predviđa da religija u ovoj zemlji može dobiti status zvanične samo ako ima 50.000 registrovanih vjernika.

Zakon je predložila Slovačka nacionalna partija, ultranacionalistička partija vladajuće koalicije, koja otvoreno zagovara antimuslimansku politiku.

U toj zemlji živi oko 5.000 muslimana, koji tvrde da je i prethodni broj od potrebnih 20.000 registrovanih vjernika bio restriktivan.

Ovaj potez Slovaka samo je novi u nizu rastućeg anti-islamskog raspoloženja koje sve više zahvata zemlje Evropske unije. Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je ranije da njegova zemlja za muslimane nije pogodno mjesto za život. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,