Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Rekordno bogatstvo Nijemaca

Bogatstvo građana Njemačke povećalo se u trećem kvartalu prošle godine 1,2 odsto i sada iznosi 5,78 biliona eura, pokazuju podaci Njemačke savezne banke.

Očekuje se da će podaci za kraj prošle godine pokazati da je njihova imovina prešla sumu od šest biliona. U tu sumu je uključena vrijednost gotovine, dionica i životnih osiguranja, ali ne i nekretnine, prenosi SEEbiz.

Građani Njemačke bi mogli biti još bogatiji da više ulažu u dionice.

Međutim, Nijemci još najviše vjeruju sigurnim i brzo dostupnim oblicima štednje poput štedne knjižice ili tekućeg računa koji, trenutno zbog rekordno niskih kamata, ne donose nikakav profit. Ulaganje u dionice, pa čak i one s niskim nivoom rizika se i dalje izbjegava.

“Nijemci su još jako udaljeni od oblika štednje koji donose dugoročnu dobit”, zaključak je jedne nedavne studije koncerna Allianz.

Zbog laganog porasta inflacije, klasične štediše čak i gube novac, Allianz tvrdi da su na ovaj način njemačke štediše prošle godine izgubile između 35 i 38 milijardi eura.

S druge strane, niske kamate i dalje obimno koriste građani koji žele uložiti u nekretnine. Pomama za stambenim kreditima je i dalje velika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje