Srijeda, 19. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nakon ubistva novinara: Hiljade demonstranata u Bratislavi traži ostavku vlade

Nakon što je u Slovačkoj ubijen novinar Jan Kuciak, koji je istraživao slučajeve korupcije u ovoj zemlji, hiljade demonstranata izašlo je na ulice Bratislave te zatražilo ostavku vlade, javlja Anadolija.

Demonstranti su se okupili na Trgu Slovačkog narodnog ustanka (SNP) te izrazili nezadovoljstvo zbog ubistva slovačkog novinara Kuciaka i njegove djevojke, koji su 26. januara ubijeni u oružanom napadu.

Tokom protesta, za koji se smatra da je najmasovnije okupljanje građana od 1989. godine na ovamo, demonstranti su zatražili ostavku Vlade Slovačke. Osim u glavnom gradu Bratislavi, protesti protiv vlasti su organizovaniji u drugim gradovima širom zemlje.

Slovački premijer Robert Fico tvrdi kako se slučaj ubistva novinara Kucaika i njegove djevojke koristi kao povod za destabiliziranje države. S druge strane, predsjednik Andrej Kiska pozvao je Vladu da napravi korijenite izmjene ili da se u zemlji održe raspišu prijevremeni izbori.

Slovački ministar kulture Marek Madaric je podnio ostavku nakon što je ubijen slovački novinar, a za informaciju koja bi doprinijela rasvjetljenju ovog slučaja ponuđena je nagrada u vrijednosti od million eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,