Četvrtak, 24. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mujo Selimović: Zašto sam kupio TV1

Novinska kuća Oslobođenje kupuje TV1, potvrdio je za Faktor vlasnik Oslobođenja Mujo Selimović.

– Medijski projekat koji je oslonjen samo na print, s obzirom na promjenu tržišnih okolnosti, pitanje je koliko dugo komercijalno može biti profitabilan. Svjedoci smo da se print sam po sebi sve više transformira u digitalne medije, koji preuzimaju primat. Razlog je vrlo jednostavan. Poslovna odluka je da se u sinergiji printanog i elektronskog medija ponudi veća atraktivnost oglašivačima i da se zadrži pozicija na tržištu. To je poslovna odluka o spajanju, odnosno o sinergiji printanog i elektronskog medija – izjavio je Selimović za Faktor.

Nije želio govoriti o vrijednosti akvizicije, kao ni o detaljima kupoprodaje dok se ne završi procedura u Regulatornoj agenciji za komunikacije. Sve što se za sada može reći, kako je kazao, objavljeno je u saopćenju koje je postavljeno na internet stranici TV1.

– TV1, medijski projekat koji je već postao prepoznatljiv i jak brand na domaćem tržištu, nesumnjivo izaziva veliki interes javnosti, ali i kolega. Učestala pitanja o promjeni vlasničke strukture razlog su što sa ovom viješću izlazimo u javnost i prije nego je proces završen: Mujo Selimović, izdavač Oslobođenja, pokrenuo je procedure akvizicije TV1. Kako su pravila posve jasna i ona se poštuju, ovo je priča o kojoj će se više moći reći tek nakon što svoj konačan stav da Regulatorna agencija za komunikacije BiH – navodi se u spomenutom saopćenju.

Faktor takođe izvještava da je Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) primila zahtjeve za akviziciju Alternativne TV iz Banje Luke i TV1 iz Sarajeva, .

Osim akvizivije TV1 neposredno prije nove godine objavljeno kako građevinski magnat Slobodan Stanković, vlasnik kompanija Integra i Integral inžinjering, kupuje banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

Da bi se ove kupoprodaje obavile, neophodno je da se provede procedura u RAK-u.

– Svaka promjena u originalnom vlasništvu korisnika dozvole veća od pet posto učešća predstavlja parcijalni prenos vlasništva i zahtijeva prethodnu pismenu saglasnost Agencije – kazali su u RAK-u, pozivajući se na Pravila o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,