Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Juncker: Ne želim da se rat vrati na Balkan

Evropska unija treba prihvatiti nove članice sa zapadnog Balkana kako bi izbjegla rizik izbijanja novog rata u toj regiji, izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker u utorak, otvarajući prostor za moguće sukobljavanje s Francuskom i ostalim zemljama koje se opiru proširenju bloka.

“Ako se ne otvorimo prema zemljama u krajnje kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo evropsku perspektivu, vidjet ćemo da se rat kakav smo viđali u 1990-im vraća u regiju”, poručio je Juncker Evropskom parlamentu.

“Ne želim da se rat vrati na Balkan, i mi se trebamo otvoriti prema njima”, kazao je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je, međutim, također se obraćajući Evropskom parlamentu, kako vjeruje da EU treba da poboljša svoju unutrašnju vladavinu prije otvaranja s novim članicama.

“Hoćemo li imati 30,32 članice u narednih par godina? S istim pravilima to jednostavno nije izvodivo”, kazao je Macron.

Evropska komisija objavit će tokom dana izvještaj o napretku u pregovorima sa zemljama zapadnog Balkana o njihovom članstvu u bloku.

Poljska, Italija i Austrija su među zemljama koje se zalažu za pojačavanje napora bloka ka otvaranju prema regiji, koja bilježi rastući ruski i kineski uticaj, prenosi Reuters. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,