Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hrvatica u Austriji: Za ovu bi platu u RH radila 3 mjeseca

Bjelovarka Nina C. jedna je od onih Hrvatica koje su posao potražile u inozemstvu.

Ona od decembra sezonski radi u okolici Salzburga, a ostat će sve do kraja sezone, odnosno do 1. maja.

“Radim na radnom mjestu servirke i zaista ne mogu sakriti oduševljenje poslom i uvjetima, pa je već sada sigurno da ću i iduću zimu provesti na istom mjestu. Posao sam dobila putem austrijske burze rada, iako sam se nakon pregledavanja oglasa izravno javila poslodavcima s kojima je sve riješeno, od redovite plaće svakog petog u mjesecu, zdravstvenog osiguranja, do radnog vremena koje traje osam sati i minutu više od toga. Zbog toga se s popriličnom nelagodom prisjećam sezone u jednom našem jadranskom hotelu gdje sam često radila i po 13 sati”, kaže Nina koja radi sezonske poslove od 2008. godina kada je završila trgovačku školu.

Tokom skijaške sezone u Austriji se javlja potreba za oko 30 hiljada sezonskih radnika, prvenstveno za poslove u ugostiteljstvu. Traže se kuhari, konobari, spremačice i ostali hotelski radnici.

O plati Nina nije konkretno govorila. “Iznos ostaje tajnom, ali za novac koji ću zaraditi za boravka u Austriji, u Hrvatskoj bih trebala raditi devet mjeseci ili čak godinu dana. Još preciznije, ovdašnju mjesečnu plaću u nas bih zaradila za tri mjeseca”, kazala je za portal Bjelovarac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,