Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Hronološki pregled prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj, puč ugašen za 21 sat

Nizom manifestacija u Turskoj se ove sedmice obilježava godišnjica pokušaja vojnog udara kojeg su 15. jula pokrenuli pripadnici terorističke organizacije FETO infiltrirani unutar Turskih oružanih snaga, a pokušaj puča ugušen je za 21 sat, piše Anadolu Agency (AA).

Istragama i podignutim optužnicama Državnog tužilaštva u Ankari, otkriveni su detalji o pokušaju vojnog udara koji je počeo 15. jula u 16.16 sati, kada je jedan oficir iz Komande zračnih snaga dojavio da će pripadnici FETO-a izvesti napad na sjedište Nacionalne obavještajne službe (MIT) i zarobiti njenog šefa Hakana Fidana.

Nakon te dojave, Fidan je telefonom nazvao drugog načelnika Generalštaba turske vojske generala Yasara Gulera i poslao jednog svog pomoćnika u Generalštab s informacijama. U 18.10 sati sastanku u Generalštabu se pridružio Fidan i tom prilikom kazao da je napad na MIT najvjerovatnije samo dio nekog većeg plana.

Tom prilikom, načelnik Generalštaba general Hulusi Akar je naredio Operativnom centru oružanih snaga da se u bazu vrate sve letjelice koje su u zraku. Čelnik MIT-a, Fidan je napustio sjedište Generalštaba u Ankari u 20.22 sata. Shvativši da im je plan vojnog udara kompromitiran, pučisti su u realizaciju tog plana krenuli ranije, a prvobitni plan početka puča je bio u 3.00.

U 21 sat su 33 osobe iz Specijalnih oružanih snaga krenule ka Generalštabu, a pučista i bivši general Mehmet Disli je načelniku Akaru kazao da je pokrenuta operacija i da će preuzeti sve u zemlji. Sat kasnije su se iz sjedišta Generalštaba čuli pucnjevi, a iz helikoptera je otvorena vatra. U isto vrijeme, pučisti su okupirali i Generalnu direkciju Turske radio-televizije (TRT).

Uporedo s tim, pučisti su intenzivirali i aktivnosti u Istanbulu. Grupa pučista je blokirala mostove “Bogazici” i “Fatih Sultan Mehme” na Bosforu u 22.28 sati, a premijer Turske, Binali Yildirim, je posredstvom jednog televizijskog kanala naciji poručio da je Vlada koja predstavlja narod na dužnosti, a da će skupo platiti svi oni koji su odgovorni za nezakonite aktivnosti.

U to vrijeme je načelnik Generalštaba odolijevao svim pritiscima i prijetnjama te odbio ponudu pučista da im se pridruži. U 23.02 sati je zarobljen i odveden iz Generalštaba u zračnu bazu Akinci.

 • Državno tužilaštvo u Ankari je istragu o tim događajima zvanično započelo u 23.05 sati.

  Tri minute kasnije, pučisti su izveli prvi zračni napad na zgradu policije u mjestu Golbasi u Ankari. Pogođen je policijski helikopter i tanker za gorivo na pisti. U 23.58 sati bombardirano je i sjedište Specijalnih jedinica u Golbasiju.

  Pušisti su 13 minuta iza ponoći primorali spikera na nacionalnoj, TRT televiziji da pročita proglas o udaru. Turski ministar odbrane, Fikri Isik, je potom saopćio da je riječ o puču “paralelne strukture”.

  Prekretnica u toku pokušaja puča dogodila se 24 minute iza ponoći, kada se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan posredstvom televizije CNN Turk javio uživo i pozvao narod da izađe na ulice i zaustavi pučiste. On je pozvao narod da blokira ulice, trgove i aerodrome i zaustavi izdajnički čin pučista, a obećao je da će svi izdajnici unutar oružanih snaga i drugih institucija dobiti zasluženu kaznu u okvirima prava, zakona i Ustava Turske.

  Pučisti su u 00.45 na služebnoj internet stranici Generalštaba turske vojske objavili proglas o vojnom udaru, a nedugo zatim su u dva navrata bombardirali Direkciju policije u Ankari.

  Turski predsjednik Erdogan je hotel u Marmarisu napustio u pola dva i otišao na aerodrom Dalaman u Mugli.

  – Vanredna sjednica turskog parlamenta

  Predsjednik turskog parlamenta Ismail Kahraman je u to vrijeme sazvao vanrednu sjednicu najvišeg zakonodavnog tijela Turske i one je počela u 1.39 minuta.

  Erdogan je avionom ATA iz Mugle krenuo ka Istanbulu, a turski ministar odbrane je u 2.00 sata saopćio da je proglas koji su pučisti objavili “falsifikat” i da ga ne treba uzimati kao takvog.

  – Hrabri potpukovnik Halisdemit promijenio tok puča

  Na čelu s bivšim komandantom specijalne jedinice, generalom Semihom Terzijem, u okupaciju Komande specijalnih snaga u Golbasiju stigao je veći broj pučista, a potpukovnik Omer Halistedir je u 2.16 sati odbio naredbu pučista i iz blizine ubio generala Terzija.

  Pučisti su potom ubili Halisdemira, ali ubistvom Terzija je spriječena okupacija Komande specijalnih snaga i, na kraju će se ispostaviti, bit će to jedan od ključnih događaja za slom plana pučista.

  Pučisti su potom izveli i zračne udare na objekte specijalnih snaga u Golbasiju, a avion F-16 turske vojske je oborio helikopetr Sikorsky koji je bio u rukama pučista.

  – Bombardiranje parlamenta i prva hapšenja pučista

  Stražari su uhapsili 13 vojnika-pučista koji su pokušali okupirati Predsjedničku palatu u Ankari, a u međuvremenu se održavala sjednica palamenta iz pravca kojeg su se čuli pucnji. Zgrada parlamenta je u 2.35 sati bila meta zračnih napada avionim F-16 koje su zaplijenili pučisti.

  Sve masovniji skupovi građana otežavali su pučiste u njihovim nakanama, a tako je oslobođeno sjedište TRT-a koji je nastavio izvještavati s terena, a uhapšeni su pučisti koji su prethodno okupirali sjedište te televizije.

  Premijer Turske je u 3.10 minuta saopćio da će srušeni biti svi helikoperi i avioni koji budu letjeli iznad ključnih institucija u Ankari, uključujući MIT, parlament, predsjedničku palatu i sjedište vlade.

  Svega nekoliko minuta kasnije pučisti su bombardirali kompleks TURKSAT-a u Golbasiju kako bi prekinuli rad medija, a iz kompleksa Generalštaba ponovo su se čuli pucnjevi.

  – Dolazak Erdogana u Istanbul

  U momentima dolaska Erdogana na istanbulski aerodrom, u Ankari je zgrada parlamenta bila meta drugog zračnog napada. Turski ministar pravde, Bekir Bozdag je za govornicom parlamenta poručio kako će državni poredak i demokracija biti odbranjeni, a kako će pučisti odgovarati i biti kažnjeni.

  Klubovi parlamentarnih stranaka su potom objavili zajedničku izjavu u kojoj najoštrije osuđuju pokušaj vojnog udara.

  Tužilaštvo u Ankari je u 4 sata izdalo naredbu za privođenje svih službenika pravosuđa i snaga sigurnosti koji su povezani s terorističkom organizacijom FETO i sve članove rukovodećeg tijela FETO-a, takozvanog “Vijeća za mir u domovini”.

  Presječen je dovod električne energije u zračnu bazu Akinci, koja je bila glavna utvrda pučista. Premijer Yildirim je u 4.36 sati naredio generalu Ziyi Kemalu Kadiogluu da obori sve helikoptere i avione koji bez dozvole lete.

  Nekoliko minuta kasnije, pučisti su iz helikoptera otvorili vatru i pokrenuli napad na hotel u Marmarisu kojeg je Erdogan nekoliko sati ranije napustio. Maskirani pučisti su potom okupirali hotel i tom prilikom ranili pet policajaca.

  – Prva vojna akcija protiv pučista krenula je iz Erzuruma

  S ciljem gušenja pokušaja vojnog udara i s odobrenjem da ruše sve što bez dozvole leti u Turskoj, iz vojne baze u Erzurumu, u 4.54 sata poletjela su dva bombardera F-16.

  Sjedište specijalnih snaga u Golbasiju oslobođeno je od pučista ujutro u 6 sati, a u tom kompleksu su tokom noći ubijene 42 osobe.

  S prvim zrakama sunca pučisti su izveli bombarderske napade u neposrednoj blizini Predsjedničke palate, a potom su gađali i jedno vozilo ispred džamije Millet i tom prilikom ubili 15 ljudi.

  Vojnici-pučisti, koji su pod blokadom držali most Bogazici u Istanbulu, počeli su se predavati turskim snagama u 6.40 sati.

  Pušisti su u 7 sati izveli zračni napad i na raskrsnicu kod Komande žandarmerije koja se nalazi u blizini Predsjedničke palate u Ankari, a premijer Yildirim je potom naredio generalu Huseyinu Demirarslanu da bombardira i uništi pistu u zračnoj bazi Akinci.

  Na bazi istraga koje je provodilo Tužilaštvo širom Turske, već ujutro, u 7.35 sati, uhapšena su 754 pripadnika turskih oružanih snaga. Uhapšenim pučistima su skidani činovi i predavani su policiji na dalje procesuiranje.

  Suspendirano je pet generala i 29 pukovnika turske vojske koji su bili članovi FETO-a.

  – Oslobađanje generala Akara

  Načelnik Generalštaba Akar je iz zračne baze Akinci oslobođen u 8.26 sati, a specijalne policijske snage su deset minuta kasnije oslobodile i Komandu žandarmerije. Neutralizirano je dejstvo terorista FETO, a privedeno je više od 200 vojnika-pučista.

  Vrhovno sudsko i tužilačko vijeće Turske (HSYK) održalo je vanrednu sjednicu kako pokrenuli hitne mjere protiv sudija i tužilaca koji su povezani s FETO organizacijom. Svim sudijama i tužiocima je ukinut odmor i pozvani su da se hitno javne na radna mjesta.

  Iz sjedišta Generalštaba je izašlo blizu 200 razoružanih vojnika koji su se u 9.40 predali policiji. Zbog veleizdaje, pokenut je postupak protiv bivšeg komandanta zračnih snaga generala Akina Ozturka i komandanta odjela za obuku i dokrinu kopnenih snaga (EDOK) generala Metina Iyidila.

  Pola sata kasnije, iz sjedišta Generalštaba je izašlo i policiji se predalo još blizu 700 razoružanih vojnika, a potom su oslobođeni i činovnici koje su pučiti vezane držali u objektima unutar Generalštaba.

  Shvativši da je pokušaj puča propao, pobjegli su vojnici koji su s ciljem atentata na predsjednika Turske Erdogana izveli napad i okupirali hotel u Marmarisu.

  – Načelnik Generalštaba Akar vraća se na dužnosti

  Premijer Turske Yildirim je u 10.37 sati saopćio da je načelnik Generalštaba general Akar oslobođen i da je i dalje na dužnosti u Kriznom štabu u palati Cankaya.

  I FETO pučisti u zračnoj bazi Akinci su u tim trenucima shvatili da je pokušaj puča propao i počeli su napuštati tu bazu.

  U 12.56 sati u sjedište Generalštaba stigla su tri državna tužioca zadužena za privođenje vojnika koji su bili umiješani u pokušaj puča.

  – Pokušaj vojnog udara zvanično je ugušen u 13 sati

  Premijer Turske Yildirim je saopćio da je stanje u zemlji normalizirano i da je pokušaj vojnog udara ugušen. Taj proglas je saopćio na konferenciji za novinare kojoj su, u palati Cankaya, prisustvovali general Akar te turski ministri odbrane, unutrašnjih poslova i pravde. On je kazao da je hrabrim otporom narod osujetio planove izdajnika.

  Odazvavši se pozivu turskog predsjednika Erdogana, narod Turske je izašao na ulice i tokom cijele noći goloruk zaustavljao tenkove i pučiste.

  Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginulo 250, a ranjene su 2.193 osobe. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje