Nedjelja, 22. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Francuz dobio drugo presađeno lice

Francuski hirurg je uradio drugu transplantaciju lica na istom pacijentu, što nikad ranije nije urađeno, a pacijent se osjeća dobro i čak je nedavno proveo vikend u Bretanji.

Doktor Laurent Lantieri iz bolnice Georges Pompidou u Parizu je prvi put predsadio novo lice pacijentu Jeromeu Hamonu 2010. godine kada je Hamon bio u srednjim tridsetim. Ali kad je obolio 2015. Hamon je dobio lijekove koji su se sudarili s lijekovima koje je primao protiv odbacivanja transplantiranih organa.

Prošlog novembra tkivo na njegovom presađenom licu je počelo da izumire i doktor Lantieri ga je uklonio.

To je ostavilo Hamona bez lica, što je stanje koje je Lantieri opisao kao “mrtvac koji hoda”. Hamon nije imao kapke, uši, kožu i nije mogao da govori ili jede.On je ograničeno čuo i mogao je da se izražava samo tako što bi malo okretao glavu malo pisao.

“Ako nemate kožu imate infekcije. Bili smo jako zabrinuti zbog mogućnosti novog odbacivanja”, rekao je Lantieri danas za AP.

U januaru kada se pojavio donor za drugo lice Lantieri i njegov tim obavili su drugu transplantaciju lica na Hamonu. Prije nego što su ga podvrgli drugom presađivanju ljekari su morali da zamijene svu njegovu krv u proceduri koja je trajala mjesec dana da bi eliminisali potencijalno zabrinjavajuća antitijela iz ranijih tretmana.

“Za čovjeka koji je kroz sve ovo prošao, što je kao da si prošao kroz nuklearni rat, on se dobro drži”, rekao je Lantieri. On je rekao da se Hamon sada prati kao bilo koji pacijent s običnom transplantacijom lica.

Hamonovo prvo presađeno lice donirao je je jedan 60-godišnjak, a drugi donor je bio 22 godine star.

“Ja imam 43 godine, a donator je imao 22, tako da sam postao 20 godina mlađi”, našalio se Hamon danas na francuskoj televiziji.

Drugi ljekari pozdravili su napore francuskog tima i rekli da bi ta tehnika mogla da bude upotrijebljena da pomogne kritično bolesnim pacijentima s malo opcija.

Doktor Bohdan Pomahac s Univerziteta Harvard koji radi transplantacije lica u SAD-u rekao je da će slične procedure na kraju postati češće, kako broj pacijenta raste.

Rekao je da će sve više morati da se prihvati da je hronično odbacivanje realnost, i da će transplantacije lica s vremenom postati nefunkcionalne i iskrivljene i da bi tada trebalo razmatrati novu transplantaciju.

On je rekao da se još ne zna koliko dugo bi mogla da traje transplantacija lica, ali vjeruje da bi moglo da bude slično kao i za bubrege oko 10 do 15 godina. Lantieri je rekao da će njegov tim uskoro objaviti svoje nalaze u medicinskom časopisu i izrazio nadu da će slučajevi kao Hamonov ostati izuzetak. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,