Srijeda, 17. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Francuska mijenja granicu pristanka na spolni odnos

Francuska bi mogla promijeniti granicu pristanka na spolni odnos na 13 godina.

Francuska razmatra promjenu zakona koji određuje dobnu granicu pristanka na spolni odnos nakon dvaju slučajeva u kojima su muškarci oslobođeni optužbi za silovanje 11-godišnjih djevojčica.

Ministrica Marlene Schiappa izjavila je da vlada razmatra uvođenje fiksne dobne granice, ispod koje bi seksualni odnos automatski bio određen kao silovanje.

Granica pristanka u Francuskoj je 15 godina, ali ona nije fiksna i tužitelji uvijek moraju dokazivati da spolni odnos nije bio dogovoran. Ako nije dokazano nasilje i prisila, silovatelji mogu biti optuženi samo za zlostavljanje i odslužiti maksimalnu kaznu od 5 godina zatvora, uz novčanu kaznu od 75. 000 eura.

Schiappa je izjavila da vlada raspravlja o postavljanju granice između 13 i 15 godina. Iako nema globalnog dogovora, dobna granica pristanka na spolni odnos u većini država je 16 godina.

Javni tužitelj izjavio je u subotu da je 30-godišnji muškarac oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnjakinje 2009., kada je imao 22 godine. Žrtva mu je navodno lagala o svojoj dobi, a njena porodica je saznala tek nakon što je zatrudnjela. Pošto nije bilo dokaza o nasilju, muškarac je oslobođen.

U septembru je 28-godišnjak oslobođen optužbe za silovanje 11-godišnje djevojčice koja ga je navodno slijedila do njegova stana iz parka. Tužitelji su naveli da nije bilo nasilja, prisile, prijetnje ni iznenađenja i muškarac je oslobođen jer je sud zaključio da je djevojčica pristala na spolni odnos, piše Index.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,