Četvrtak, 21. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Drugo lice hladne Moskve: Brojni beskućnici žive u javnim toaletima, hranu pronalaze u kontejnerima (FOTO)

Veliki broj ljudi, kako sa Istoka tako i sa Zapada u potrazi za boljim životom dolazi u Moskvu, ali mnogi od njih završe na ulici suočeni sa ekstremno niskim temperaturama.

Rusija se već duži vremenski period, zbog pada cijena nafte i sankcija, nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, a sredstva predviđena za društvene usluge su nedovoljna.

Broj ljudi koji žive ispod granice siromaštva u toj zemlji najveći je u posljednjih deset godina i zaključno sa prošlom godinom iznosio je gotovo 20 miliona.

Zvanični podaci pokazuju kako u Moskvi živi oko 13.000 beskućnika, dok nevladine organizacije smatraju da je riječ o gotovo 100.000.

Prosječna temperatura zraka u zimskom periodu je deset stepeni ispod nule, a visoki snježni prekrivači dio su svakodnevice. Pretpostavlja se da u Moskvi svake godine usljed posljedica ekstremno niskih temperatura i drugih faktora premine na stotine beskućnika.

Mnogi beskućnici žive u metro stanicama, praznim vagonima i napuštenim objektima.

Aleksandr Černov prije skoro deset godina došao je u Moskvu, a već duži vremenski period nema krov nad glavom. U Rusiju je došao iz Bjelorusije da bi pomogao porodici, ali je nakon teškog perioda u životu, ostao na ulici.  Ponekad mu bude dozvoljeno da uđe u jednu apoteku i ugrije se.

“Ponekad platim 50 rublji (oko 0,70 eura) i prespavam u javnom toaletu”, rekao je Černov za Anadolu Agency (AA).

Hranu pronalazi većinom u kontejnerima.

”Noći u Moskvi su veoma hladne. Ponekad temperatura zraka iznosi i do minus 20. Zaista život na ulici nije nimalo lak“, rekao je Černov.

Dodao je kako mu Moskovljani dobrog srca povremeno pomognu.

”Nedavno dok sam sjedio na ulici mladić mi se približio i pitao kako sam. Iako to nisam tražio, odveo me u restoran i nahranio. Još uvijek postoje dobri ljudi“, izjavio je Černov.

Slična sudbina zadesila je i Fyodora Solovyeva koji je u Moskvu iz Arhangelska, na sjeveru zemlje, došao 2008. godine.

”Najčešće spavam u javnim toaletima. Ako su oni zatvoreni, živim na ulici, stanicama i praznim zgradama“, rekao je Solovyev.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,