Srijeda, 25. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Crveni križ upozorio stanovništvo da se dobro zaštiti zbog ekstremno niskih temperatura

Međunarodni komitet Crvenog križa upozorio je stanovništvo da se dobro zaštiti zbog ekstremno niskih temperatura i padavina koje su pogodile veliki dio Evrope, prenosi novinska agencija MIA. 

Zabilježen je pad temperatura i do -30 stepeni u nekim zemljama, a očekuje se pad i do nevjerovatnih -40 u narednim danima. Ekipe Crvenog križa su na terenu i pomažu ljudima u najteže pogođenim područjima tako što im dostavljaju toplu odjeću, deke, toplu hranu i piće.

“Naši volonteri su na području koje obuhvata predjele sve od Turske do sjeverne Evrope gdje su velika hladnoća i snježni nanosi izazvali velike probleme, te čak izazvali smrt nekoliko ljudi”, izjavio je Simon Missiri, regionalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, prenosi Fena.

“Upozoravamo stanovništvo da ostanu u svojim domovima, da vani izlaze samo po potrebi, te da obrate pažnju da imaju zalihe hrane, vode, te da prate vremensku prognozu”, dodao je.

Prema posljednjim izvještajima, 24 osobe su smrtno stradale zbog ekstremne hladnoće u istočnoj Ukrajini, a 10 njih je također smrtno stradalo u Bjelorusiji i Poljskoj.

Tražioci azila i izbjeglice koje žive u kampovima i spavaju vani su u najvećem riziku, kao i beskućnici i starije osobe koje žive same.

“Naši volonteri rade u kampovima širom Evrope gdje se ljudi bore s teškim uvjetima već mjesecima. Ove vremenske nepogode dodatno su ih pogodile i stavile u opasnost”, naglasio je Missiri. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,