Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite sami: Najbolji recept za domaću nutellu

Preuzmite sliku

Prošlo je već više od šezdeset godina, otkako je Pietro Ferrero stvorio ovaj ukusni, slatki namaz. Nutella je jedna od najomiljenijih poslastica svih generacija. Ipak, njena receptura vremenom se mijenjala te su u njen sastav počeli ulaziti i razni poboljšivači ukusa i drugi dodaci. Ukoliko želite da napravite domaću nutelu, jednostavno se prihvatite sljedećeg recepta.

Sastojci

  • eurokrem
  • -dvije šolje lješnjaka

    -jedna šolja šećera u prahu

    -1/3 šolje kakaoa u prahu

    -dvije kašike lješnjakovog ulja (iako okus neće biti jednako orašast, lješnjakovo ulje možete zamijeniti običnim biljnim)

    -jedna kašičica ekstrakta vanile

    -prstohvat soli.

    Postupak

    Rernu zagrijte na 180 stepeni. Raširite lješnjake u jednom sloju po tepsiji i pecite ih 12-15 minuta. Kada počnu pucketati i opna se lako odvaja, znak je da su gotovi. Ostavite ih da se malo ohlade pa ih istrljajte među dlanovima kako bi ih očistili od opni.

    Lješnjake stavite u blender visoke brzine dok su još mlaki pa dobro izmiksajte sve dok ne puste ulje i dok ne dobijete vrlo kremastu, gotovo tečnu pastu tj. maslac od lješnjaka.

    Dodajte šećer u prahu, kakao u prahu, lješnjakovo ulje, ekstrakt vanile i so te dobro izmiješajte u blenderu dok se svi sastojci ne sjedine (smjesa mora biti homogena i sjajna).

    Smjesu koja je sada poprimila okus i izgled poput izvorne nutelle prebacite u teglicu sa hermetičkim poklopcem i čuvajte na sobnoj temperaturi. Ovaj ukusni domaći namaz može trajati i do mjesec dana.

    (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,