Nekad stočna hrana, a danas žitarica vrijedna pažnje – to je proso. Ova bezglutenska žitarica dobila je pažnju zbog svojih hranjivih tvari. Sadrži čak 15 posto bjelančevina, što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance, a uz to je bogato vlaknima, vitaminima B-kompleksa, uključujući niacin, tiamin i riboflavin.
Osim što je vrsna žitarica koju uglavnom kombinujemo kao prilog, proso se pokazao izvrsnim u desertima. Donosimo vam jedan vrlo jednostavan:
Potrebni sastojci:
-400 grama prosa
-1l soka 100% jabuka
Priprema:
Operite proso pa ga pomiješajte sa sokom od jabuke i kuhajte na srednje jakoj vatri uz miješanje. Kada smjesa već postane gusta dodajte još malo vode i malo soka. Gustu smjesu prebacite u navlaženi dublji pleh. Pustite da se ohladi, a potom kolač “uredite” kako god želite.
Preko njega možete preliti rastopljenu čokoladu ili bobičasto voće. Možete napraviti i žele od agar-agara. U 600 ml vode stavite 3 vrećice agaranta, dodajte malo šećera, kuhajte 3 minute i prelijte preko voća kojim ste odlučili ukrasiti biskvit od prosa.
Isto tako u smjesu/biskvit od prosa nakon kuhanja možete ubaciti malo bobičastog voća ili šljiva.
Kolač režite na klasične kocke. (tvornicazdravehrane.com)