Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koje su razlike između margarina i putera?

Preuzmite sliku

Popularno

Margarin je izvorno stvoren u Americi radi debljanja purana. Kad je izazvao pomor purana, ljudi koji su uložili sav novac u istraživanja, željeli su vratiti uloženo. Tako su zbili glave kako bi smislili – šta učiniti s tim proizvodom, kako bi povratili novac? Margarin je u to doba bio bijela tvar, ni najmanje nalik na hranu, pa su mu dodali žutu boju i počeli prodavati ljudima kao zamjenu za puter. Smislili su još i dodatnu mudrost: dodali su margarinu različite ukusne tvari.

I margarin i puter imaju približno istu kalorijsku vrijednost. Ali, konzumiranje margarina može povećati srčane bolesti kod žena za 53% u odnosu na konzumiranje putera, kako to navodi najnovije istraživanje Harvard Medicala.

O puteru

Puter je nešto bogatiji zasićenim masnoćama (8 grama) u odnosu na margarin (5 grama).
Jedenje maslaca povećava apsorpciju mnogih drugih hranjivih tvari iz drugih namirnica.
Puter ima mnoge hranidbene prednosti, dok ih margarin ima svega nekoliko – a i to zahvaljujući tvarima koje su dodane u njega.
Puter je mnogo ukusniji od margarina i može pojačati i poboljšati okus druge hrane. Puter je dio prehrane stoljećima, dok je margarin ušao u uporabu prije nepunih 100 godina.

  • puter
  • O margarinu

    Vrlo mu je visok sadržaj masnih kiselina.
    Utrostručuje mogućnost od oboljenja srčanih žila.
    Povećava ukupan kholesterol i LDL (loši holesterol) te smanjuje HDL (dobar holesterol).
    Povećava peterostruko opasnost od raka.
    Smanjuje kakvoću majčinoga mlijeka.
    Smanjuje imunitet i imune reakcije organizma.
    Smanjuje proizvodnju inzulina.
    Margarin je tek jednu molekulu udaljen od toga da bude plastika te dijeli 27 sastojaka ista kao i boje. Već i ove činjenice dovoljne su za izbjegavanje margarina, kao i svega ostalog što je hidrogenizirano (što znači da je dodan vodik, mijenjajući time molekularnu strukturu dotične tvari).

  • margarin
  • Pokušajte ovo: Kupite kutiju margarina i ostavite je otvorenu u garaži ili na nekom sjenovitom mjestu. Nakon nekoliko dana, zamijetit ćete nekoliko pojedinosti: ni jedna muha pa čak ni one dosadne sitne voćne mušice, neće ni prići margarinu; margarin se neće pokvariti ni promijeniti miris zato jer nema hranidbene vrijednosti. I ništa neće narasti na njemu: ni gljivice, ni plijesni. Čak ni oni sićušni mirkoorganizmi neće na margarinu naći podlogu na kojoj bi se udomili.

    Biste li rastopili svoju plastičnu posudu i namazali je na svoju krišku hljeba? (wall.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,