Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Koje lice vam izgleda sretnije? Odgovor otkriva kako vaš mozak funkcioniše

Kod svakog čovjeka je jedna polovina mozga dominantnija, a upravo to određuje smjer razmišljanja, životne priroritete, da su logičari ili kreativci…

Na primjer, ljudi, kojima je lijeva strana mozga aktivnija, skloni su analitičkom razmišljanju i objektivni su. Dok sa druge strane, pojedinci kojima je izraženija desna hemisfera, smatraju se kreativcima, intuitivnima i subjektivnijima.

Obje strane međusobno komuniciraju zahvaljujući korpus kalosumu, skupu nervnih vlakana, najvažnijoj vezi između te dvije polovine. Lijeva strana mozga upravlja desnom stranom tijela, a desna – lijevom

Koja strana mozga je kod vas aktivnija, i šta to znači, možete otkriti pomoću jednostavnog testa. Pogledajte ilustraciju i recite koje lice na njoj je sretnije – lijevo ili desno.

 • Lijevo lice

  Kod vas je aktivnija lijeva strana mozga što vas čini sposobnijima za rješavanje zadataka koji uključuju logiku, jezik i analitičko razmišljanje.

  Lijeva strana mozga je bolja u: jezicima, logici, kritičkom razmišljanju, brojevima, rasuđivanju…

  Desno lice

  Kod vas je dominantnija desna strana, a to pokazuje da se odlično snalazite u ekspresivnim i kreativnim zadacima, objašnjava cdm.me.

  Neke od sklonosti i sposobnosti koje su vezane za desnu polutku mozga: prepoznavanje lica, izražavanje emocija, čitanje emocija, muzika, boje, mašta, kreativnost. (prva.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,