Srijeda, 25. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nobelov komitet ne može da nađe Boba Dylana

Nekoliko dana nakon što je rock muzičar i pjesnik Bob Dylan proglašen za dobitnika Nobelove nagrade za književnost, niko ne zna šta on misli o tome, pa ni sudije u Nobelovom komitetu.

Švedska akademija, koja dodjeljuje nagrade, saopštila je da nije mogla da stupi u kontakt s Dylanom otkada je, prošlog četvrtka, proglašen dobitnikom.

Sekretarica Švedske akademije Sara Danius rekla je da je u kontaktu s bliskim Dylanovim saradnicima, mada s njim nije razgovarala.

“Nisam uopšte zabrinuta. Imam osjećaj da ćemo stupiti u kontakt”, rekla je ona.

Danius je rekla da akademija nije ulagala dodatne napora da dođe do Dylana i izrazila je nadu da će laureat prihvatiti poziv da primi nagradu na ceremoniji u Stokholmu 10. decembra.

“Ako ne želi da dođe onda ne želi da dođe. Biće to velika i lijepa zabava u svakom slučaju”, rekla je ona.

Dosad su jedino dva dobitnika odbila Nobelovu nagradu za književnost. Boris Pasternak je to uradio pod pritiskom sovjetskih vlasti 1958, dok je Jean-Paul Sartre, koji je odbijao sve nagrade, Nobela odbio 1964. godine.

Dylan je trenutno na turneji u SAD i tokom koncerata nije spominjao Nobelovu nagradu.

Na njegovoj zvaničnoj internet stranici nema spominjanja Nobela osim u dijelu “knjige”, gdje je u tekstu od 17. oktobra o njegovoj zbirci pjesama “The Lyrics: 1961-2012” piše velikim slovima “dobitnik Nobelove nagrade za književnost”. (beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,