Subota, 19. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Znate li šta zapravo znači biti fit?

Za mnoge od nas biti fit znači zdravo se hraniti i održavati normalnu tjelesnu težinu te vježbati nekoliko puta sedmično • Biti fit ne znači samo imati zdravu težinu nego je u toj sintagmi objedinjeno pet komponenata.    

Za mnoge od nas biti fit znači zdravo se hraniti i održavati normalnu tjelesnu težinu te vježbati nekoliko puta sedmično.

Ipak, biti fit ne znači samo da možete uskočiti u omiljene traperice ili da možete otrčati maraton, biti fit je puno više od toga, tvrdi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država. Biti fit ne znači samo imati zdravu težinu nego je u toj sintagmi objedinjeno pet komponenata.

1. Sastav tijela

Sastav tijela može pokazati bolje zdravstveno stanje tijela od npr. tjelesne težine ili izračuna indeksa tjelesne mase. Važno je održavati normalan nivo tjelesne masnoće, da ne bude ni prenizak (3-5 % za muškarce, 8-12 % za žene) ni previsok (20-25 % za muškarce i 29-35 % za žene), piše midtown.com.

2. Kardiorespiratorna sposobnost

Kardiorespiratorna izdržljivost je sposobnost cirkulacijskog i respiratornog sistema tijela da opskrbi tijelo gorivom tokom tjelesne aktivnosti. To znači da ste u stanju održati povišenu brzinu otkucaja srca. Aktivnosti kao što su hodanje, plivanje i vožnja biciklom mogu poboljšati vašu izdržljivost, a dobra vijest je da aktivnost koju odaberete ne mora nužno biti naporna (barem u početku).

3. Fleksibilnost

Fleksibilnost je sloboda pokreta odnosno mogućnost maksimalnog obima pokreta u jednom ili više zglobova. Fleksibilnost se odnosi na rastezljivost svih mekih tkiva oko zgloba. Održavanje dobre fleksibilnosti smanjuje mogućnost ozljeda prilikom vježbanja. Samo desetak minuta zagrijavanja prije treninga i istezanja nakon treninga je sve što vam treba za osjetno poboljšanje fleksibilnosti.

4. Mišićna izdržljivost

Mišićna izdržljivost je mogućnost mišića da svladaju otpor tokom nekog dužeg perioda. Mišićnu izdržljivost možete poboljšati i hodanjem, plivanjem, vožnjom bicikla ili duljim setovima kod dizanja tegova.

5. Mišićna snaga

Mišićna snaga je sposobnost mišića da kontrakcijom svlada otpor. Snagu možete vježbati tegovima ili vlastitom težinom. Umjesto lifta koristite stepenice ili svaki dan napravite nekoliko sklekova tokom TV reklama, savjetuje midtown.com. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,