Srijeda, 25. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri razloga zašto su jutarnje rutine odlične

Šta je prvo što ste uradili kada ste otvorili oči? Da li ste samo pritisnuli snooze kada je zazvonio alarm ili ste ustali puni elana, zahvalni na novom danu na ovoj planeti.

Ovo su tri razloga zašto je veoma važno da tokom cijele predstojeće godine upražnjavate svoje jutarnje rituale:

Čini da budete proaktivni, a ne reaktivni

Od trenutka kada ustanemo iz kreveta većina nas je reaktivna. Možda čak i ranije, kada pritiskamo to odlaganje alarma. Kada konačno ustanemo palimo TV, slušamo vesti, reagujemo i analiziramo šta se dešava u svijetu. Ukoliko je oblačno i kišno skloni smo da dopustimo da to utiče na naše raspoloženje. Ovo su neki od načina na koje se reaktivnost manifestuje.

Dobro osmišljen jutarnji ritual omogućava da budete proaktivni ot prvog trenutka vašeg dana. Preuzmite kontrolu i donosite samostalne odluke. Ukratko, sami ćete odlučiti šta želite da preduzmete i postavićete jasne ciljeve za vaš dan. Više nećete biti produkt okoline.

Omogućava da upravljate svojim emocijama, čime poboljšavate osjećaj blagostanja

Na našim emocijama moramo raditi i edukovati se, kao kada je intelekt u pitanju. Da li ste zahvalni na svemu što imate u životu? Za hranu, kuću, drage ljude ili posao? Rijetko cijenimo takve stvari jer je naš mozak veoma nefer prema stvarima koje smo na brzinu dobili ili koje su oduvijek tu. Mnogo toga ne znamo da cijenimo dok bez istog ne ostanemo.

Dobar jutarnji ritual omogućava kontrolu nad emocijama i fokusiranje na ono što je zaista važno. Na primjer napišite tri stvari na koje ćete ustremiti svoje misli i zahvalnost. Pitajte se šta je to što vam je zaista probudilo lijepe emocije i naglas izgovarajte stvari za koje ste zahvalni.

Jutarnji ritual omogućava da kombinujete najmoćnije navike

Ujedinite svoje moćne navike i svorite jaku rutinu koja će voditi čitav vaš dan. Kada rutina pređe u automatsku radnju, na dobrom ste putu. Evo još nekih navika koje su odlične za vaš uspjeh i produktivnost, piše Pick the brain:

-vježba zahvalnosti,

-postavljanje ciljeva,

-afirmacije,

-vježbe,

-meditacija. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,