Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sezonsko je zdravije, ukusnije, jeftinije: Ovo su namirnice koje biste trebali jesti tokom novembra

Preuzmite sliku

Za uzgoj sezonskih namirnica potrebna je puno manje pesticida i hemikalija, zbog čega su te namirnice zdravije i ne povećavaju rizik od nastanka bolesti

Sezonska hrana raste u prirodnim uvjetima i zbog toga je najzdravija, najukusnija i najjeftinija. U što većoj mjeri trebamo konzumirati sezonske namirnice koje su dobre za zdravlje, a ujedno uživamo u bogatstvu okusa i štedimo novac.

Jeftinija

Kada se voće i povrće uzgaja u vrijeme kada je predviđeno, potrebno je puno manje ulagati u njihov uzgoj, što se u konačnici odražava na potrošačima.

Ukusnija

Ne moramo ni spominjati koliko su kruške ukusnije u jesen, u odnosu na zimu ili proljeće. Isto vrijedi i za ostale namirnice.

Zdravija

Za uzgoj sezonskih namirnica potrebna je puno manja količina pesticide i hemikalija, zbog čega su te namirnice zdravije i ne povećavaju rizik od nastanka različitih bolesti.

Jabuke

Sezona jabuka je sada na vrhuncu. Sada su najzdravije i najukusnije. Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina C i odličan izvor dijetalnih vlakana. Jabuke bismo trebali jesti svakodnevno, a možete ih pripremati na različite načine.

Avokado

Avokado je kremast i ukusan. Sadrži malo holesterola i natrija. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina koje potiču zdravlje krvožilnog sistema. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K i folne kiseline. Avokado možete koristiti u pripremi različitih jela.

Kivi

Ovo je pravo malo čudesno voće. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina E, kalija i bakra, a odličan izvor vitamina C i vitamina K. S obzirom na njegovu visoku nutritivnu vrijednost, u kiviju trebate uživati umjereno.

Narandže

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor tiamina, folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. Narandža je savršena za jačanje imuniteta zbog svoje pristupačnosti.

Kruške

Sezona krušaka je sada na vrhuncu i svakako ih trebate iskoristiti. Već u decembru neće biti toliko pristupačne, zdrave i ukusne. Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C, a odličan izvor dijetalnih vlakana.

Limun

Limun je puno više od voća za pripremu limunade. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor folne kiseline i kalija, a odličan izvor vitamina C. Limun možete koristiti za pripremu raznih jela.

Grejpfrut

Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, a odličan izvor vitamina A i C. Okus grejpfruta velikom broju ljudi ne odgovara, zbog čega ga nemaju naviku konzumirati.

Nar

Sadrži malo natrija. Dobar je izvor vitamina A, K, kalcija i magnezija. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C i mangana. Nar je ukusan sam po sebi, bez ikakvih dodataka.

Dunja

Ugodnog je mirisa i okusa. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i natrija. Dobar je izvor dijetalnih vlakana i bakra, a odličan izvor vitamina C.

Artičoke

Sadrže malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor niacina, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, folne kiseline i mangana.

Cvekla

Cvekla sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor vitamina C, željeza i magnezija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, folne kiseline, kalija i mangana. Cvekla je odlična za pripremu napitaka i odlično se slaže s bobičastim voćem.

Brokula

Brokula bez sumnje pripada najzdravijim namirnicama na svijetu. Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i selena. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana.

Kupus

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Mrkva

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor tiamina, niacina, vitamina B6, folne kiseline i mangana, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K i kalija.

Prokulice

Sadrže malo zasićenih masti i holesterola. Dobar su izvor tiamina, riboflavina, željeza, magnezija, fosfora i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, folne kiseline, kalija i mangana. Prokulice su neobičnog, pomalo gorkastog okusa, ali to ne znači da ne možete u njima uživati.

Komorač

Sadrži malo holesterola. Dobar je izvor niacina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i bakra, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, folne kiseline, kalija i mangana.

Karfiol

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, tiamina, riboflavina, niacina, magnezija i fosfora, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline, pantotenske kiseline, kalija i mangana. Karfiol je blagog okusa, pa se odlično slaže uz gotovo sve vrste mesa. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,