Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Prva dama Turske: Pije čaj od 1.800 eura, zaustavlja saobraćaj zbog šopinga…

Emine Erdogan, prva dama Turske, važi za ženu od stila i skandala, škakljivih izjava, lake ruke kada je trošenje novca u pitanju, a ne obilaze je ni kritike jer uvijek nosi hidžab. Ona za sebe, pak, kaže da je skromna žena koja živi kao svaka tradicionalna muslimanka.

Emine je rođena u Istanbulu, arapskog je porijekla, najmlađe dijete i jedina kćerka u porodici sa petero djece. Umjetničku školu napustila je prije mature. Erdogana je upoznala na skupu potpore “Idealističkog ženskog udruženja”, a vjenčali su se 1978. godine. Imaju četvero dece, a prijatelji gospođu Erdogan opisuju kao čvrstu, inteligentnu i duhovitu ženu koja voli da čita, pliva, vozi i sluša tursku klasičnu muziku.

Ipak, mnogi izvještaji i slike sa svih meridijana o Emine govore nešto drugačije. Ona voli da kupuje skupu dizajnersku odjeću, antikvitete, cipele. Ima običaj da traži da, dok njen suprug vodi razgovore, zbog nje se zatvaraju skupocjeni tržni centri. Uradila je to u Briselu. Kupovala je pet sati, a čak je na sat vremena zaustavila saobraćaj u gradu.

U Varšavi je na sajmu antikviteta za jedno popodne potrošila 37.000 funti. U Grčkoj je bila skromnija. Kupila je sedam pari cipela i platila ih 850 eura.

Iako se hvali, s druge strane kako sama suši voće, nije tajna da Emine i njen suprug žive u palati od 600 miliona eura i 1.000 soba. Takođe, svjetski mediji su otkrili da ona najradije pije poseban bijeli čaj od 1.800 eura po kilogramu.

Saznali su i da zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 2.800 eura po rolni, a oko 400 soba ima dvostruka vrata koja su koštala po 42.000 eura. Godišnje za struju Erdoganovi troše pet miliona eura.

 • Emine izaziva pažnju i svojim izjavama.

  “Harem je prelijepa škola života. Kada gledamo umjetnička djela, u najvećem broju slučajeva srećemo žene opsjednute željom za vlašću i zadovoljstvima. Istovremeno, haremi su bili škole za žene, dom u kojem su se one pripremale za život, dobijale obrazovanje i zanimale dobrotvornim radom. Svim tim su upravljale majke sultana”, izjavila je prva dama Turske.

  Za nju je žena prije svega majka i to ne krije. Bavi se, logično, humanitarnim radom i podržava brojne projekte nevladinih organizacija koje rade na rješavanju problema žena, osoba sa invaliditetom i koje se bore da obezbede zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

  Žena koja sa Erdoganom već 40 godina dijeli dobro i zlo u početku nije učestvovala u političkoj karijeri svog muža, a onda se našla u centru lokalnog skandala.

  Bila je to šesta godina vladavine turskog predsednika. Turska, tada i dalje dio neokrnjenog Ataturkovog nasljeđa, nije dobro podnijela stajling Emine Erdogan. Tačnije, riječ je o predstavnicama organizacije “Žene evropske republike Turske”, koje su optužile Emine Erdogan da je nosila hidžab tokom putovanja u inostranstvo, i tako “na netačan i nepravilan način predstavila lice savremene turske žene u međunarodnoj javnosti”.

  Međutim, sve je ostalo na tužbi, a nakon inicijalne vijesti o ovom slučaju se više ništa nije znalo.

  Inače, njen stav po pitanju pokrivanja bio je sporan i kada se udavala. Erdoganova majka nije odobravala brak jer ona nije skroz pokrivena ali to je bio prvi kamen spoticanja mladom paru.

  I opet kontroverzna Emine je poslije svega izjavila:

  “Smatram da sve žene na svijetu zaslužuju sva socijalna i politička prava. Prava žena ne treba da se prinose na žrtvu balansu snaga i bezbjednosti nekih režima. Zato smatram da našu borbu za mir, demokratiju i slobodu treba nastaviti sa velikom odlučnošću. Želim još jednom da ponovim da mi odbacujemo dvojne standarde i diskriminaciju”. (super žena)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,