Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pet čestih grešaka koje pravimo služeći se mikrovalnom

Preuzmite sliku

Polemike o tome je li hrana iz mikrovalne zdrava ili ne traju otkako se pojavila na tržištu.

Ipak, sudeći prema istraživanjima stručnjaka nema potrebe za brigom.

“Mikrovalna jelima ne dodaje ništa osim topline i nije opasna po zdravlje”, kaže nutricionistica Margret Morlo. No ono što čini je smanjivanje broja vitamina, osobito C i B9.

Da bismo iskoristili ono najbolje iz mikrovalne i pritom izbjegli kuhinjske nezgode mudro se pridržavati uputa stručnjaka.

Posuda pogrešnog oblika

Podgrijavanje hrane u četvrtastim posudicama nije dobra ideja jer uglovi privlače više energije od ostalih dijelova. Ne želite li da tjestenina postane mjestimično prekuhana, radije se poslužite tanjirom na koji prebacite hranu..

Soljenje prije podgrijavanja

Energiju iz mikrovalne privlači sol pa je bolje začiniti hranu prije ili nakon stavljanja u mikorvalnu. Previše soli će dodatno isušiti hranu prilikom zagrijavanja zbog čega više neće biti sočna.

Grijanje tvrdo kuhanih jaja

Zagrijavanjem tvrdo kuhanih jaja raste količina pare u unutrašnjosti koja nema kamo izaći pa jaje može eksplodirati.

Paljenje prazne mikrovalne

Ne palite mikrovalnu kad ničega nema u njoj. Zbog ove greške pećnica bi se mogla pregrijati i pokvariti.

Ignorisanje tipke za pauzu

U žurbi je najmanje što želimo produžiti vrijeme odleđivanja ili grijanja hrane, ali stiskanje pauze smanjuje rizik od pokvarenog želuca. Svakih nekoliko minuta izvadite hranu, promiješajte je kako bi toplina ravnomjerno uništila bakterije i vratite je natrag u mikrovalnu. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,