Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo piće umjesto jutarnje kafe dat će vam više energije i ubrzati proces mršavljenja

Piće koje se najčešće pije uz doručak ili prije prvog dnevnog obroka je kafa, pokazalo je istraživanje koje je provela NDP grupa.

Iako kofein podiže nivo energije u tijelu, to djeluje kratkotrajno, a ako je pijete s mlijekom i šećerom, to će negativno uticati na vašu liniju.

S druge strane, jutarnje ispijanje crnog čaja moglo bi biti optimalno piće koje će zadovoljiti potrebu za podizanjem energije ujutro i pozitivno djelovati na ljudsko tijelo, piše Reader's Digest.

Ne samo da crni čaj zadovoljava jutarnju potrebu za kofeinom, već također ima prilično nevjerovatan utjecaj na mršavljenje. Crni čaj može proizvesti zdravu bakteriju u crijevima i čak potaknuti bolji rad metabolizma, otkrili su istraživači sa Sveučilišta Kalifornija.  Molekule crnog čaja su veće i ostaju u crijevima umjesto da se apsorbiraju. Uslijed toga, one poboljšavaju rast korisnih bakterija i stvaraju mikrobne metabolite uključene u regulaciju metabolizma – izjavila je Susanne Henning, voditeljica istraživanja.

U principu, crni čaj sadrži polifenole koji ubrzavaju metabolizam i utječu na povećanje energije i smanjenje masnoća u tijelu. Ako ljudi crni čaj piju s limunom, koji sadrži C vitamin, to će imati još bolji uticaj na metabolizam.

Ukoliko niste ljubitelji crnog čaja, za zdraviji početak dana poslužit će i zeleni čaj, kojeg za ljepšu aromu možete kombinirati i sa limunom i đumbirom. I ovaj čaj će vas razbuditi kao i kafa, ali će za razliku od kafe blaže djelovati na vaš želudac, te će odmah ubrzati rad vašeg metabolizma.

Stoga ukoliko želite regulisati tjelesnu teženu, bolje je da dan započnete sa čajem, a prvu kafu da popijete tek nakon doručka. (faktor.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,