Petak, 22. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odličan i lagan proteinski obrok za vrele dane

Pad apetita tokom vrelih ljetnih dana, nešto je s čim se suočava veliki broj ljudi. S obzirom na visoku temperaturu zraka, te težinu posla kog probavni sistem treba uraditi kako bi razložio teške i jako složene namirnice, osjećaj odbojnosti prema većini hrane je sasvim prirodna reakcija, pa se ipak treba malo ozbiljnije potruditi prilikom odabira namirnica za obroke.

I dalje su isti zahtjevi da obroci budu potpuni, odnosno da istovremeno osiguravaju dovoljno proteina, ugljikohidrata, ali i vitamina i minerala potrebnih za optimalno funkcionisanje organizma. Zbog svega toga, lagan ali potpuno kompletan obrok koji se preporučuje tokom vrelih ljetnih dana je pileća salata.

Od sastojaka koji bi na najbolji način ispunili sve zahtjeve, u salati bi se trebali naći isjeckani komadići pilećih prsa ili drugih dijelova bijelog mesa očišćenog od kostiju i žilica. Riža kao sastojak nije toliko česta u salatama, ali manja količina bi pomogla da se ispune zahtjevi osiguravanja unosa ugljikohidrata potrebnih za energiju. Svježe sezonsko povrće u kombinaciji koju svako sebi može birati po volji, treba predstavljati najveći dio ove lagane namirnice, i to baš zbog lagane probavljivosti, te radi bogatstva vodom ispunjenom mineralima i vitaminima kojih u sastavu ima u izobilju.

Takav tip lagane ljetne salate začinjen maslinovim uljem i posoljen, omogućit će i ispunjavanje potrebne kvote dobrih masnih kiselina potrebnih organizmu, kao i potrebe tijela za natrijem kog u vidu soli svakako izbacujemo putem znoj, pa se javlja potreba za nadomještanjem izgubljenih količina.

Sve to ovakav jedan obrok čini idealnim i preporučenim u svakoj situaciji, a posebno tokom vrućina kada je važno i što manje opteretiti organizam dodatnim naporima. (Body.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,