Nedjelja, 19. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Normalne mučnine u trudnoći zapravo su dobar znak

Ako ste baš jedna od onih koja na svaki miris trči u kupatilo, a vjerujte niste same, znajte da barem nešto lijepo stoji iza tog groznog osjećaja    

Ne bi se s time vjerojatno složile žene koje su iskusile trudnoću s mučninama, no naučnici nas uvjeravaju da klasična trudnička mučnina ustvari uopće nije loša.

Mučnina je jedna od najgorih simptoma trudnoće. Složit će se s tim sve žene koje su ih iskusile, a to je jako veliki broj žena, s obzirom da gotovo 90 posto trudnica doživi mučnine u nekom obliku i periodu.

Ona obično traje prvih nekoliko mjeseci, neke žene imaju tek blage mučnine bez povraćanja, a nekima je wc nažalost novi prijatelj za vrijeme prvog tromjesečja. Nažalost, nekima ne završava čak ni tada i takvo mučno stanje zaista zna trajati čak i cijelu trudnoću. I naravno, iako ih zovemo jutarnjim mučninama, one znaju trajati po cijele dane.

U svakom slučaju – apsolutno najgori trudnički simptom, a znanstvenici nas tješe rezultatima svojih istraživanja koji kažu da su mučnine zapravo dobar predznak, kao jamstvo da su rizici za spontani pobačaj vrlo mali.

Istraživanje je otkrilo vezu tako što su pratili stanja 797 trudnica koje su prije te trudnoće imale spontane pobačaje s jednim ili više plodova.

Trudnice su vodile dnevnik svog stanja, od druge do osme sedmice trudnoće, te cijeli sljedeći mjesec, i uspoređivali ih sa sjećanjima na one ranije trudnoće, kako bi naučnici mogli izmjeriti rizik od mogućeg opetovanog pobačaja. Rezultati su pokazali da su upravo one trudnice koje su sad doživjele i mučnine, imale od 50 do 75 posto manji rizik od pobačaja.

Ako ste baš jedna od onih koja na svaki miris trči u kupatilo, a vjerujte niste same, znajte da barem nešto lijepo stoji iza tog groznog osjećaja. To i beba koja u raste u vama.

I neka vam to bude motivacija da izdržite.

Naravno, kako stoji u rezultatima istraživanja, to ne znači da su žene koje nemaju takve simptome podložnije pobačajima – ne, trudnoće su jednostavno toliko individualne i mnoge žene uopće ne osjećaju nikakve, a kamoli ovakve teške simptome. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,