Ponedjeljak, 19. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najsigurnije zemlje za turiste: Na kojem mjestu je BiH

Svjetski ekonomski forum objavio je listu 136 država po stepenu rizika kojem se izlažu turisti, uključujući nasilje i terorizam, na kojoj prvo mjesto zauzima Finska kao najsigurnija država na svijetu za turiste, na drugom mjestu su Ujedinjeni Arapski Emirati, slijedi Island a BiH se nalazi na 113. mjestu.

Najopasnije države su Kolumbija, SAD, Velika Britanija.

SAD su na niskom 84. mjestu iza afričkih Benina, Namibije i Alžira, a Velika Britanija je na 78. mjestu iza Bocvane i Bosne i Hercegovine, prenose mediji.

Srbija se nalazi na 72. mjestu, Slovenija na 17. odmah iza Švedske, Hrvatska na 24. mjestu, Albanija je 46, a Makedonija 56. Najopasnija država na svijetu je Kolumbija, iza Jemena i Salvadora.

Španija je najkonkurentnija država na svijetu u turizmu i pripada joj titula najpristupačnije države za turiste zbog kulturnih i prirodnih bogatstava i vrhunske turističke infrastrukture.

Na listi država koje su najkonkurentnije iza Španije slijede Francuska i Njemačka. Hrvatska je na 32. mjestu, Slovenija 41, Srbija 95, a BiH 113.

Deset najsigurnijih država za turizam su Finska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Island, Oman, Hong Kong, Singapur, Norveška, Švicarska, Ruanda i Katar.

Deset najkonkurentnijih država Španija, Francuska, Njemačka, Japan, Velika Britanija, SAD, Australija, Italija, Kanada i Švicarska, prenose agencije. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,