Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Najbolji dio narandže: Napravite prah od korice koji sadrži 2 puta više vitamina C

Kora narandže sadrži razne nutijente i visoke doze vitamina C. Sadrži salvestrol Q40 i limonelu koji su u ranoj fazi efektivni u borbi protiv raka dojke i debelog crijeva.

Kako bi iskoristili najbolje od tog voća sve što vam treba su domaće i nešpricane narandže.

Vitamin C neophodan je našem organizmu. Taj koristan vitamin možemo pronaći u prirodi, a kako bi naše tijelo opskrbili vitaminom C dovoljno je jesti puno voća i povrća.

Vitamin C važan je saveznik u borbi protiv raznih bolesti, prehlada i raznih infekcija. Također,  ima važnu ulogu u regeneraciji tkiva i borbi protiv slobodnih radikala. Kako bi osigurali dovoljnu količinu za naše tijelo, vrlo je važno obratiti pozornost na dovoljan unos tog vitamina.

Priprema domaćeg pripravka od korice narandže jedinstvena je jer na taj način tijelo može 100 posto učinkovito iskoristiti vitamin C. Naime, upravo se u korici narandže krije najveća koncentracija tog vitamina.

Za pripremu vam treba nekoliko narandži, ali iznimno je važno da budu domaće nešpricane naranče. Nakon što ste pojeli plod, u rerni osušite korice. Zatim ih sameljite u mlincu za kavu ili blenderu. Prah koji ste dobili spremite u staklenku i potom dobro zatvorite.

Jedna kašika tog praha sadrži dvostruko više vitamina C nego samo ”meso” ploda. Možete konzumirati kašiku tog praha svaki dan. Ujedno ga možete pomiješati s jogurtom ili ubaciti u vaš jutarnji smoothie ili ga jednostavno ubaciti u čašu vode.

Odlična je ”pomoć” i u pripremi raznih slastica. S prahom možete aromatizirati vaš kolač i tako omiljenu slasticu učiniti još boljom. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,