Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ljubav i bogatstvo: Novinar proučavao preko 500 milionera i došao do ovog intrigantnog zaključka

Prije oko 80 godina, novinar Napoleon Hill istraživao je i upoređivao živote oko 500 najbogatijih i najuspješnijih biznismena u Americi. Rezultati istraživanja opisani su u njegovoj najprodavanijoj knjizi “Think and Grow Rich”, koja daje 13 principa koji mogu da pomognu bilo kome da postane bogat, prenosi Business Insider.

Njegov deseti princip, nazvan “misterija ljubavnog preobražaja”, kaže da su ljubav i strast ključni elementi da postanete bogati i uspješni.

Hill je pisao, “Strast je najmoćnija od svih ljudskih sila. Muškarci od najvećih dostignuća su muškarci koji imaju veoma razvijenu sposobnost da vole… oni koji su napravili veliko bogatstvo motivisani su uticajem žene.”

Čak i danas, nakon više od pola vijeka, vidimo ljude koji dijele istu filozofiju. I operativna direktorica Facebooka, koja je “teška” 1,1 milijardu dolara, jednom je rekla: “Najvažniji izbor u karijeri koji ćete napraviti jeste s kim ćete biti u braku.”

Studija koju su sproveli naučnici Univerzitetu Washington u St.Lousiu, pronašla je da ako imate savjesnog partnera punog podrške, to može da poveća vaše šanse da dobijete veću platu.

“Zaposleni koji ima veoma savjesnog bračnog partnera/partnericu ima 50 posto veće šanse da dobije unapređenje nego zaposleni koji ima veoma nesavjesnog partnera ili partnericu,” napisali su autori studije.

Savjesni, mudri partneri daju svojim voljenim polovinama prostora da se fokusiraju više na svoju karijeru. Štaviše, ljudi koji su u sretnom braku generalno se osjećaju opuštenijim kod kuće, što im omogućava da budu puni energije i kreativnosti na poslu.

Uprkos činjenici da je Hill analizirao samo bogate ljude i pisao uglavnom o muškarcima, došao je do zaključka da su zdravi odnosi u vezama najvažniji faktor koji vodi do finansijskog blagostanja. Iznenađujuće, ovaj princip funkcioniše i za muškarce i za žene čak i 80 godina kasnije. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,