Petak, 19. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kuće budućnosti otporne i na uragane (FOTO)

Arhitekt Koen Olthuis pokrenuo je startup kojim želi razviti stanogradnju na vodenim površinama

Sezona uragana trebala bi završiti krajem ovog mjeseca, a 2017. godina ostat će upamćena kao jedna od gorih u evidenciji National Hurricane Centra koji mjeri nastalu štetu od 1900. godine.

Prema njihovim najavama ovo je tek početak ere snažnih uragana, pa su se i arhitekti počeli specijalizirati za gradnju kuća koje će biti otpornije na vremenske nepogode koje prate ovu prirodnu pojavu. Planiraju s gradnjom tzv. sigurnih gradova da bi ljudske žrtve i materijalnu štetu sveli na minimum. Nove tehnologije trebale bi omogućiti bolju zaštitu terena i infrastrukture od snažnih vodenih valova i vjetra koji prate uragane.

Samoodržive i ekološke

Arhitekt Koen Olthuis udružio se s nekoliko kolega i pokrenuo startup firmu da bi razvio projekt kuće koja bi trebala uspješno preživjeti uragan i poplave koje nakon njega slijede.

Luksuzni smještajni koncept dizajniran je tako da, u slučaju poplave, pluta plovnim putevima poput kanala, rijeke ili uz morsku obalu.

Autori ove ideje također tvrde da će ovakav tip kuće biti siguran i od snažnih naleta vjetra. Nazvana ‘održiva jahta’ ova plutajuća elegantna građevina, prema riječima projektanata, trebala bi preživjeti čak i u najekstremnijim vremenskim uvjetima. U tom slučaju aktivirao bi se hidraulični sustav koji kuću drži usidrenu na morskom dnu, a u slučaju velikog vodenog vala, pomoću nosača bi ju izdignuo iznad površine vode, pa bi se tako spriječilo plavljenje unutrašnjosti.

Kuće, odnosno ‘održive jahte’ opskrbljivale bi se sunčevom energijom, a sakupljale bi i kišnicu koja bi se koristila u kućanstvu.

Detalji o tome kako bi ova pokretna kuća tačno trebala funkcionisati još su uvijek prilično nejasni, ali koncept će  biti predstavljen krajem mjeseca u Fort Lauderdaleu na Međunarodnom sajmu brodova.

Bogati protiv siromašnih

Startup nazvan ‘Arkup’, prema biblijskoj lađi, opisuje viziju kompanije:
– Prirast gradskog stanovništva, podizanje razine mora i energetska neovisnost su ključni izazovi našeg doba. Naše rješenje je jedinstveni, avangardni koncept života na vodi. Kombinacijom istraživanja obnovljivih izvora energije, tehnoloških inovacija i suvremenog arhitektonskog dizajna, smješta vaš novi dom između mora i grada.

Prototip dizajna moći će se vidjeti iduće godine na Miami Riveru, a prodaja bi trebala početi na ljeto iduće godine. Kuća bi trebala koštati oko oko 2 miliona dolara.

Pronalaženje odgovarajućeg smještaja za sve brojnije čovječanstvo je glavni problem. Stanovništvo se uglavnom povećava u urbanim područjima. Ovakvo širenje gradske populacije izaziva veliki pritisak na uglavnom nedovoljnu stambenu izgradnju. Koliko god nadležne vlasti planirale i kontrolirale ovu granu građevinarstva, ako broj stambenih jedinica postane nedovoljan, cijene stanova i smještaja dramatično rastu, čime automatski istiskuju s tržišta siromašnije i one s manjim primanjima.

I dok je Arkupova vizija ‘stambene jahte’ ovog trenutka usmjerena uglavnom prema najbogatijim klijentima i tržištu luksuznih proizvoda, koncept bi mogao pridonijeti unapređenju stanovanja za mase u velikim gradovima gdje je izgradnja stanova veliki problem.

Mikro-gradovi

Princip ‘Arkupovih’ građevina mogao bi poslužiti za izgradnju i dizajniranje novih, energetski nezavisnih plutajućih mikro-gradova koji bi mogli riješiti problem nedostatka smještaja u mnogim velikim svjetskim metropolama, a pri tom da ne budu štetni za okoliš.

Istovremeno, tvrtke ‘Baca Architects’ i ‘Floating Homes’ Ltd također surađuju i traže rješenje kako bi se smanjio nedostatak stanova u Londonu i njegovoj široj okolici. Njihov konceptualni dizajn sastoji se od niza plutajućih stanova duž nedovoljno iskorištenih londonskih kanala. Montažne kuće mogle bi udomiti čak do 7.500 ljudi koji trebaju krov nad glavom.

Projektanti tvrde da bi njihov neobični prijedlog mogao gotovo istog trena riješiti problem jer bi se kuće sklapale i gotove dovozile na predviđenu lokaciju. (express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,